Ce analize medicale este recomandat să faci în fiecare an?
Conform unui studiu realizat de Eurostat în 2017 doar 6 din 10 români merg la medicul generalist cel puțin o data pe an. Aproape jumătate din populația României evită inclusiv controalele de rutina pe care medicii le recomandă anual.
Conform unui studiu realizat de Eurostat în 2017 doar 6 din 10 români merg la medicul generalist cel puțin o data pe an. Aproape jumătate din populația României evită inclusiv controalele de rutina pe care medicii le recomandă anual.
De ce evităm să mergem la medic
Motivele pentru care datele statistice arată în felul acesta sunt diverse. Principalul argument pe care romanii îl evocă ține de lipsa resurselor financiare. Puțini dintre ei stabilesc un buget anual dedicat serviciilor medicale, iar mulți sunt descurajați de lipsa de transparență a costurilor. Ca planificarea financiară să fie ușoară, este util să alegi un laborator de analize care oferă calculatoare de cost online, cum este și laboratorul Regina Maria care prezintă informații despre costul analizelor direct pe site-ul clinicii.
Un alt argument adus este teama că vor primi vești proaste în urma analizelor și că nu știu exact ce teste sunt utile și care sunt controalele regulate care ar putea depista la timp eventualele afecțiuni. De aceea, ne-am gândit să prezentăm în acest articol care sunt principalele seturi de analize care trebuie efectuate an de an pentru o bună prevenție. Această listă poate fi adaptată și în funcție de recomandările medicului tău de familie, de vârstă, istoricul bolilor, caracteristicile individuale ș.a.
Analize de sânge
-
Hemoleucograma completă (HLG)
Este folosită pentru depistarea infecțiilor, alergiilor, bolilor inflamatorii, tipurilor de anemii sau boli mai grave cum este leucemia. Prin hemoleucogramă sunt măsurați următorii parametri: numărul de eritrocite (RBC), leucocite (WBC), trombocite, concentrația de hemoglobină din sânge (HGB), procentul de globule roșii (hematocrit, HCT), volum celular mediu (MCV), mărimea globulelor roșii, media globulară a hemoglobinei (MCH), concentraţia medie a hemoglobinei (MCHC), numărul de trombocite (PLT).
-
Transaminazele hepatice - aceaste analize sunt recomandate pentru depistarea și diagnosticarea hepatitelor și a afecțiunilor renale și măsoară următorii parametri: transaminaza glutampiruvică (TGP), transaminaza glutamică oxaloacetică (TGO), gama-glutamiltranspeptidaza GGT.
-
Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) - ajută în depistarea următoarelor afecțiuni: artrita, infecții, endocardita, boala Crohn, arterita cu celule gigante, polimialgia reumatică. Această analiză poate fi asociată cu proteina C reactiva (CRP) și fibrinogenul.
-
Markeri endocrini pentru funcția glandei tiroide măsoară următorii parametri: TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) FT4 (tiroxina liberă), T4 (Tiroxina totală) și T3 (Triiodotironina) și ajută în depistarea hipotiroidismului, hipertiroidismului, tiroidita autoimuna Hashimoto și alte afecțiuni ale tiroidei.
-
Ureea și creatinina sunt teste pentru a determina modul de funcționarea a rinichilor.
-
PSA (Antigen specific prostatic) - această analiză le este recomandată bărbaților, după vârsta de 45 de ani, pentru a depista la timp apariția cancerului de prostată.
-
Proteina C reactiva (CRP) - contribuie la diagnosticarea afecțiunilor care provoacă inflamație în corp.
-
Glicemia - determină nivelul de glucoză din sânge și riscul apariției diabetului.
-
Colesterolul și profilul lipidic include următoarele analize: colesterol total, colesterol LDL (“rău”), colesterol HDL (“bun”), trigliceride. Nivelul ridicat al acestor parametri crește riscul de infarct de miocard și AVC.
Electrocardiograma
Testul EKG pe cât de simplu este, pe atât de valoros. Această investigație permite monitorizarea în timp real a ritmicității, frecvenței și normalității bătăilor inimii. Te ajută în depistarea rapidă a eventualelor boli cardiovasculare, astfel încât acestea să fie tratate înainte de a întâmpina alte complicații grave cum sunt infarctul sau AVC-ul.
Ecografii
Indiferent de tipul lor (externe, interne, endoscopice) ecografiile oferă medicului posibilitatea de a observa modificările apărute în structura organelor, de exemplu a formațiunilor tumorale și dau acces la informații valoroase despre modul de funcționare a organismului. Sunt utile în studiul tubului digestiv, a zonei abdominale, depistarea anumitor cauze ale bolii și stabilirea unui diagnostic și a unui tratament corect.
Ecografia de sân le este recomandată anual femeilor peste 30 de ani, ajutând la diagnosticarea precoce a cancerului de sân. Dacă ai sub 30 de ani, ecografia mamară poate fi efectuată o dată la trei ani.
Examenul genital anual
Este indicat ca odată cu începerea vieții sexuale, femeile, indiferent de vârstă, să se programeze la un control de rutină cel puțin o dată pe an. Testul Babeş-Papanicolau (PAP) și Testul de genotipare HPV evidenţiază celulele anormale atipice de la nivelul colului uterin și pot depista precoce anumite forme de cancer.
Înainte de toate, preocuparea pentru propria sănătate începe cu informarea corectă. Efectuarea analizelor și controalelor medicale la timp îți poate salva ani buni din viață și te poate scuti de cheltuieli enorme. Este mult mai ieftin să previi decât să tratezi o afecțiune, așa că, indiferent de vârstă, sănătatea merită să fie pe primul plan.
Sursă foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰