Video Anchetă DNA în cazul achiziţiilor făcute de Ministerul Sănătăţii la începutul pandemiei. Nelu Tătaru: "Au fost semnale de alarmă"
Ministerul Sănătăţii este "tratat" de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru achiziţiile făcute la începutul pandemiei. Sunt suspiciuni de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.
Suma care ar fi fost risipită în plină Stare de Urgenţă este de 19 milioane de lei. Bani care ar fi trebuit să fie cheltuiţi pe echipamente medicale care să ne protejeze, pe noi şi pe medici, şi care să ne salveze vieţile.
Era începutul dezastrului. 168 de români erau confirmaţi cu Sars-Cov-2. Din spitale, lipseau materiale de bază. Ne-am închis în case ca să ne protejăm pe noi şi pe cei dragi. În tot acest timp, alţii făceau afaceri.
Raed Arafat, şeful DSU: În momentul în care ai o cerere mare şi o ofertă mică, speculaţia, din păcate, nu există o soluţie împotriva ei
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii: Nu a urmărit nimeni acele achiziţii. Au fost semnale de alarmă
Prejudiciul în cazul ministerului ar fi de aproape 4 milioane de lei
Un raport al Curţii de Conturi constata încă de vara trecută "abateri, nereguli, erori şi deficienţe" la achiziţiile făcute de Ministerul Sănătăţii prin UNIFARM. Acum, a sesizat şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Ministerul Sănătăţii şi Unifarm sunt suspectate de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.
Achiziţiile dubioase au fost făcute în perioada 15 martie - 15 mai 2020. În campania Observator "Un an de pandemie", fostul ministru Nelu Tătaru recunoştea că informaţia că UNIFARM ar fi cumpărat materiale sanitare neconforme a ajuns şi la el.
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii: Erau acele sesizări că în numeroase unităţi de primiri urgenţe erau măşti neconforme.
Observator a arătat încă de vara trecută că, deşi stocurile UNIFARM erau pline, spitalele refuzau să cumpere de la stat. Pe motiv că echipamentele sunt de proastă calitate şi preţurile - exorbitante.
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii: Spitalul de la Focşani a primit în momentul în care spitalul devenise focar de la UNIFARM produse neconforme care acum fac obiectul unui dosar penal.
Reporter: Să fi fost şi asta un factor care a sporit infectarea?
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătăţii: La inceput da.
Unifarm este acuzată şi că a cumpărat echipamente şi materiale sanitare la suprapreţ. De exemplu, un ventilator de 16 mii de dolari a fost cumpărat cu 56 de mii de dolari. Chiar şi măştile cumpărate pentru a fi donate Republicii Moldova au fost luate la suprapreţ, cu un adaos comercial de 71% de la o firmă intermediară.
Nu doar UNIFARM a risipit banii publici, ci şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. IGSU ar fi produs un prejudiciu de peste 15 milioane de lei.
Raed Arafat, şeful DSU: Raportul a inclus nişte acuzaţii care sunt scoase din contextul pandemiei.
Asta spunea şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie care are în subordine IGSU, la un an de pandemie. Raed Arafat a contestat raportul Curţii de Conturi.
Raed Arafat, şeful DSU: Dacă mergeam pe proceduri normale cred că nu puteam să aducem nimic nici în două luni de zile. Plus, lumea nu înţelege, semnai contractul şi a doua zi te anunţau - anulează-l că nu iţi mai aduc că cineva a plătit mai mult şi vindem acolo.
Curtea de Conturi acuză IGSU că a plătit avans pentru ventilatoare care nu au mai ajuns. Banii nu au mai fost recuperaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰