Antena Meniu Search
x

Andrei Baciu: "O să fie foarte multe cazuri. E esenţial să ai parte rapid şi uşor de diagnostic"

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a explicat că tulpina Omicron se răspândeşte mult mai repede, de aceea autorităţile din România au luat primele măsuri pentru a ajuta pacienţii, mai ales pe cei asimptomatici sau cu forme uşoare de boală. Aceştia vor putea să se testeze şi să primească tratament direct la centrele de evaluare care vor fi create. Harta interactivă a acestor centre va fi publică, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 22:41

Andrei Baciu: "O să fie foarte multe cazuri. E esenţial să ai parte rapid şi uşor de diagnostic"
- Hepta/Mediafax Foto

Andrei Baciu a declarat la Digi24, miercuri seară, că noua tulpină Omicron a virusului SARS CoV-2 se transmite într-un ritm fără precedent şi că de aceea măştile textile au fost interzise. ”Ceea ce ştiam despre această tulpină Omicron, faptul că se transmite mult-mult mai repede (...) este principalul lucru la care ne uităm, principalul lucru care ne îngrijorează şi pe noi şi la nivel mondial. Vedem că sunt sute de mii de cazuri noi în ţări europene. Este un ritm de transmitere fără precedent, în comparaţie cu tulpinile anterioare şi evident că  este un lucru extrem de îngrijorător pentru că ce este de important atunci când ai de gestionat o astfel de criză, este unitatea de timp în care apar cazurile. Este vorba de o excludere a măştilor clasice care nu oferă o protecţie suficientă, acele măşti textile. Dacă vorbim de o  tulpină care ne infectează mai mult, mai repede, atunci o primă măsură care ne protejează la nivel individual care este upgradarea nivelului de protecţie la nivel de mască, deci renunţăm la masca textilă care nu oferă protecţie şi venim cu masca care oferă protecţie foarte bună, sigur, dacă sunt purtate corect”, a declarat Andrei Baciu.

Baciu a explicat că autorităţile s-au pregătit pentru acest nou val de infectări. ”Dacă ne uităm la prezentarea pe care a avut-o domnul profesor Rafila şi doamna doctor Adriana Pistol, legat de calcule şi impactul de care vorbeaţi, în afară de aceste cifre cu un caracter mai general, ne-am uitat la scenariile pe care le-au prezentat experţii de la INSP unde vorbim şi de procentul de  oameni care au nevoie de spitalizare şi de terapie intensivă care este, de fapt, segmentabil numărul din cifra rotundă. Acolo este dificultatea. O să fie foarte multe cazuri şi este esenţial să ai parte rapid şi uşor, pe de-o parte la diagnostic. Este un lucru important care s-a făcut, faptul că medicii de familie pot să testeze. Asta s-a întâmplat prin această ordonanţă de urgenţă, s-a crescut foarte mult accesul la testare”, a declarat Baciu.

Vor fi deschise 160 de centre de evaluare

Secretarul de stat a precizat că pentru început vor fi deschise 160 de centre de evaluare. ”Săptămâna viitoare oamenii vor avea aceste informaţii, unde mă testez, ce fac? Vor putea să meargă la medicul de familie. Al doilea lucru, să presupunem că, din nefericire, diagnosticul este infecţie cu SARS CoV-2. Ce fac atunci? Dacă am o urgenţă medicală, nu ezit, 112, sun la urgenţe, însă este esenţial să nu colmatăm  sistemul medical şi Urgenţele. Tocmai de aceea a fost creat acest mecanism de centre de evaluare şi primele au fost identificate deja, 160 de centre. Cei care au o formă uşoară, cei care sunt aproape asimptomatici sau cei care au un factor de risc, un diabet, insuficienţă cardiacă, nu mai merg la camera de gardă, ci în astfel de centre de evaluare şi pentru cei eligibili se administrează antivirale”, a declarat Baciu.

El a explicat că va exista o hartă interactivă fa acestor centre de evaluare. ”Vor funcţiona cât este nevoie. Rolul lor este de a degreva, de a prelua din sarcina epidemiologică a spitalelor, a UPU şi de a trata şi gestiona clinic pacienţii. Săptămâna aceasta au avut loc două discuţii ample cu spitalele, cu CNAS, însă ce e important este că oamenii se vor testa mai uşor şi aceste centre de evaluare vor fi publice, va exista o hartă interactivă. Oamenii vor putea merge direct, chiar şi cu maşina personală”, a declarat Andrei Baciu. În România au fost confirmate deja 183 de cazuri de infectare cu varianta OMICRON, autorităţile vorbind de transmitere comunitară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Andrei Baciu: "O să fie foarte multe cazuri. E esenţial să ai parte rapid şi uşor de diagnostic"