Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Anunțul OMS despre Remdesivir, folosit cu succes și în România, bulversează lumea medicală | Video

Organizaţia Mondială a Sănătăţii face un anunţ care bulversează lumea medicală. Celebrul medicament Remdesivir nu reduce nici durata de spitalizare, nici nu împiedică decesul persoanelor aflate în stare gravă. Declaraţia contrazice astfel două mari studii clinice dar şi experienţa medicilor care l-au folosit cu succes, inclusiv în România.

de Alexandra Popescu

la 18.10.2020 , 21:08

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii face un anunţ care bulversează lumea medicală
  • Remdesivir nu reduce nici durata de spitalizare, nici nu împiedică decesul

Administratorul public al oraşului Deva a dus două bătălii cu infecţia de Covid-19, pe care le-a învins. Şi asta pentru că, spune el, se află printre cei norocoşi care au primit Remdesivir.

Adrian David: "Recuperarea a fost mult mai bună, mult mai uşoară. Bine, am şi fost asimptomatic"

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase, V.Babeș Timișoara: "Fiind antiviral, practic îţi omoară virusul, inhibă multiplicarea acestuia şi astfel factorul care contribuie la declanşarea mecanismelor nu mai este. În consecinţă și evoluţia, vindecarea este mai rapidă, e mai bună. Pentru că nu apar toate acele modificări sau apar într o proporție mai mică"

Vezi și

Rezultatele bune obţinute în tratamentul cu acest medicament au fost confirmate şi de un studiu publicat în New England Journal of Medicine. Persoanele care au primit Remdesivir s-au recuperat în 10 zile, cu 5 zile mai puţin faţă de cât au avut nevoie pacienţii cărora nu li s-a administrat.

Acum, OMS aduce în faţa publicului alte informaţii.

Tedros Ghebreyesus, directorul OMS: "Rezultatele studiului ne arată că alte două medicamente evaluate: Remdesivir şi Interferon au un efect minor sau inexistent în prevenirea deceselor cauzate de COVID-19 sau în reducerea timpului petrecut în spital"

Medicii susţin, însă, că eficienţa Remdesivirului este dată de momentul în care medicamentul se administrează bolnavului.

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase, V.Babeș Timișoara: "Dacă îl administrezi în secții de terapie intensivă unde deja mecanismele patogenice sunt declanșate, când l-am primit ca medicament la aceste forme critice de boală, am observat că nu prea este eficient"

Antiviralul este folosit şi în România, dar stocurile nu sunt suficiente. Pentru un singur pacient e nevoie de şase doze.

Iulia Dumitrașcu, corespondent Observator: "La Spitalul Victor Babeş din Timişoara, acest medicament se foloseşte de două luni. 30% dintre pacienţii trataţi cu el în această perioadă de timp, spun medicii că au avut parte de o precuperare mult mai rapidă. În total, de la începutul pandemiei până în acest moment, la această spital din oraşul de pe Bega, au fost trataţi aproximativ 2000 de oameni infectaţi cu Covid-19."

Adrian Streinu-Cercel: La această oră avem. La noapte nu ştiu să vă spun dacă mai avem. Pentru că rulajul pacienţilor este atât de mare, încât nici Uniunea Europeană nu face faţă să ne trimită cantităţile necesare de Remdesivir.

Unele ţări au găsit soluţia. Ungaria a cumpărat patentul şi a anunţat că va produce Remdesivir. În România, acest lucru nu este posibil momentan.

Dragoș Damian: "Sunt foarte multe medicamente pe care nu le putem produce la noi în ţară şi asta pentru că în ultimii 10 ani nu a existat un dialog al companiilor farmaceutice al fabricilor din România cu autorităţile. În acest caz particular, medicamentul care este apărut recent în algoritmul terapeutic nu se poate produce pentru că este, deocamdată, sub patent. Şi-l poate produce doar un singur producător la nivel global. Dar chiar şi dacă nu ar fi aşa, are o tehnică specială de producţie care încă în fabricile din România nu există"

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat zilele trecute, că România nu va putea produce Remdesivir în următorii doi ani.

Alexandra Popescu Like
Întrebarea zilei
Aţi pornit încălzirea în locuinţă?
Observator » Sănătate » Anunțul OMS despre Remdesivir, folosit cu succes și în România, bulversează lumea medicală | Video