Video Cum combatem astenia de toamnă. Câteva sfaturi pentru a ne stimula energia pe timpul zilei
N-am recomanda cafea dacă suferiţi de astenia de toamnă. Numai de câteva palpitaţii în plus nu aveţi nevoie. S-ar adăuga stării de oboseală, dorinţei de izolare. Sunt câteva dintre simptomele pe care probabil că le simţiţi mulţi în această perioadă. Vestea bună e că e foarte simplu să ne revenim. Câteva sfaturi despre cum să combatem astenia de toamnă.
Insomnia sau, din contră, somnul în exces, depresia, lipsa de concentrare sau dorința de izolare se numără printre simptomele asteniei. Este perioada în care renunţăm şi la sport. Total greşit, spun specialiştii.
Emilia Cotul, antrenor fitness: Nu în zadar toată lumea ne spune să facem sport, inclusiv cadrele medicale. Ne ajută pentru energia de zi cu zi şi cu atât mai mult cu cât se instalează frigul, cumva sângele trebuie să îl punem în mişcare şi totodată energia de zi cu zi, cumva combate şi depresia, stresul despre care ştim acum că este boala secolului. Ne ajută inclusiv să ne deconectăm chiar şi acele 10-15 minute pentru că puţini oameni ştiu să mediteze şi atunci este ca şi un ritual de meditaţie.
Un ritual complet de regenerare
Tot din ritualul nostru trebuie să facă parte şi masajul şi alimentaţia sănătoasă.
- Boala fatală care uneori este confundată cu o raceală. Primele 12 ore, vitale în cazul pacienţilor
- Pericolul care se ascunde în automatele de cafea. Medicii trag un semnal de alarmă: cei cu probleme pot face...
- Boala care l-a adus de urgență pe Gheorghe pe masa de operație. Problema de sănătate începe să apară la...
Dan Bujor, expert terapeut: Este vorba despre a se adapta vremii care urmează. Începe să se instaleze chestia aceea de a sta mai mult în casă , vine fluctuaţia de alimentaţie şi începem să mâncăm necontrolat şi asta ne dăunează corpului nostru.Nu vorbim de dietă pentru că dieta poate avea ulterior efectul yoyo. Trebuie să îţi faci un stil de viaţă, trebuie să mănânci câte puţin din toate ca să ai parte de toate vitaminele şi mineralele din alimente.
Alimente care stimulează energia sunt fructele şi legumele, arahidele sau migdalele, peştele, fructele de mare sau produsele lactate, însă consumate în cantităţi mici.
Emi Kovacs, specialist in nutritie: Cel mai important lucru este să avem un program regulat de mese. Fără gustări între ele. Să începem dimineaţa cu ceva sărat , bogat în fibre, proteine de calitate şi grăsimi sănătoase. De asemenea, exerciţiile de respiraţie ne vor ajuta să începem ziua cu multă energie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰