Antena Meniu Search
x

Avertisment OMS: Tunelurile de decontaminare ar putea fi nocive

Tunelurile de decontaminare ar putea fi nocive pentru populaţie. Este avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar şi a autorităţilor din ţara noastră. Soluţia de dezinfectare folosită poate provoca boli grave ale pielii sau plămânilor. Între timp, multe dintre aceste dispozitive încep să fie retrase din instituţiile în care au fost instalate.

de Redactia Observator

la 15.06.2020, 03:44

Vezi și
  • Tunelurile au fost produse și de firme fără omologare.
  • Porțile de decontaminare sunt folosite și de unele spitale.

Porţile de decontaminare sunt peste tot în ţară. În lipsă de activitate, zeci de firme au început să le producă, dar fără niciun fel de omologare. Întâi le-au donat spitaleor, apoi chiar le-au vândut peste tot.

Intrarea în bazarul din Suceava se face obligatoriu prin astfel de tuneluri de dezinfecţie. Practic cine intră aici trebuie să stea câteva secunde.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară aceste porţi un risc pentru sănătatea publică din cauza soluţiilor folosite. Totuşi, oamenii cred în eficienţa lor, deşi nu prea ştiu să le folosească.

”De atâtea ori am venit în fiecare zi, n-am păţit nimic”, spune un localnic.

Cu toate avertizările autorităţilor, porţile de decontaminare încă sunt folosite în anumite spitale. 17 au fost donate şi unor spitale din subordinea Primăriei Generale, iar jumătate dintre ele încă funcţionează. Medicii spun că pot provoca mai mult rău, dacă dispozitivul nu este utilizat corect.

Virgil Musta, medic primar boli infecţioase: Este puţin eficient un tunel prin care numai treci şi există riscul, dacă substanţa folosită este o substanţă iritantă asupra conjunctivelor şi tegumentelor să producă patologia aceasta, în plus mai poate produce patologie bronho-pulmonară, mai ales la astmatici.

Producătorii se reorientează. Unul dintre ei face preşuri dezinfectante şi caută biocide sănătoase pentru piele. Altul susţine că a găsit o soluţie deloc nocivă pe piaţa internaţională.

Vlad Chiriţescu, reprezentantul unei companii: Poate fi folosit şi specializat, pentru persoane din ...cadre medicale, clinici, cabinete stomatologice, dar scopul lui, ţinând cont de această soluţie care e dispozitiv medical, poate fi folosit şi către publicul larg.

Noile dispozitive au început deja să fie vândute cabinetelor stomatologice, dar producătorii aşteaptă răspuns de la autorităţi pentru a le monta şi în spitale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Avertisment OMS: Tunelurile de decontaminare ar putea fi nocive