Bancnotele românești pot transmite bacterii periculoase, arată un studiu premiat la IG Nobel
Avem bani siguri, dar murdari. Leii româneşti transmit cele mai rezistente bacterii. Este rezultatul unui studiu realizat de doi cercetători străini premiaţi la gala IG Nobel, varianta trăznită a celebrelor premii Nobel.
Avem bani siguri, dar murdari. Leii româneşti transmit cele mai rezistente bacterii. Este rezultatul unui studiu realizat de doi cercetători străini premiaţi la gala IG Nobel, varianta trăznită a celebrelor premii Nobel. Specialiştii spun că materialul din care sunt făcuţi banii noştri îi face greu de replicat, dar şi magnet pentru bacterii extrem de periculoase.
Nu sunt leii cea mai puternică monedă. În mod sigur, însă, găzduiesc cele mai puternice bacterii.
Raportul care face legătură între bani şi microbi a fost premiat la gala IG Nobel şi arată clar că leii româneşti sunt campionii patogenilor rezistenţi.
Iar rezultatul a fost că.da, banii sunt murdari. La propriu.
În cazul leilor, vinovatul principal ar fi materialul din care sunt făcuţi: polimerul. Acesta îi face rezistenţi, greu de falsificat, dar şi magnet pentru bacterii. Iar patogenii construiesc pe banii noştri adevărate colonii. În timp ce dolarii găzduiesc câte o familie de bacterii, pe leii româneşti trăiesc bine generaţii întregi de e-coli şi stafilococi aurii.
Alături de lei şi dolari, au fost analizaţi şi euro, dolarii canadieni, dirhamii marocani şi rupiile indiene..Parcă, dintr-odată, cardul devine o variantă mult mai sănătoasă de plată.
Nobel IG este varianta amuzantă a premiilor Nobel şi se acordă celor mai nonconformiste descoperiri ştiinţifice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰