Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Boala mouse-ului, deloc de neglijat în pandemie

Pandemia a venit la pachet şi cu o altă afecţiune: boala mouse-ului. Da, aţi auzit bine! Statul la calculator mai mult decât înainte a făcut ca un număr tot mai mare de persoane să resimtă afecţiunea denumită sindromul tunelului carpian. Aşadar, dacă aţi simţit funicături sau amorţeli la nivelul degetelor, poate ar trebui să staţi de vorbă cu un specialist.

de Alexandra Popescu

la 07.09.2020 , 00:32

  • Cazurile uşoare se pot trata cu exerciţii.
  • Sunt însă şi cazuri soldate cu operaţie.

Pandemia şi restricţiile ne-a obligat să lucrăm mai mult din faţa calculatorului. Petrecem multe ore pe zi butonând, într-o poziţie incorectă şi astfel apar durerile. Şi afecţiunile specifice, cum ar fi sindromul tunelului carpian sau boala mouse-lui.

Elena Căciulan, kinetoterapeut: Este o afecţiune ca urmare a afectării nervului median. Acest nerv este cel care controlează activitatea şi sensibilitatea a degetului mare, a arătătorului, a mediusului şi jumătate din degetul inelar. O presiune aplicată asupra acestui nerv cauzează sindromul tunelului carpian.

O dat cu pandemia, Cristi a fost nevoit să stea mai mult timp la computer. Nu a băgat în seamă simptomele.

Sursa Foto: iStock by Getty Images
Vezi și

Cristian Marin, pacient: Nu îţi dai seama la început că e ceva grav. la un mom dat amplificându-se mai mult a trebuit să apelez la un kinetoterapeut. Am purtat o orteză specială ca să îmi ţină poziţia corectă.

Elena Căciulan, kinetoterapeut: Atunci când apar acele furnicături, acele amorţeli, o să vedeţi că pacientul nostru, viitorul pacient, îşi scutură mânuţa.

Cazurile uşoare se pot trata cu exerciţii şi purtatul unei orteze, însă cazurile grave ajung la operaţie.

Elena Căciulan, kinetoterapeut: Acest mouse trebuie să fie adaptat formei mâinii dumneavoastră, nu trebuie să fie strâns cu putere. El nu trebuie să fie foarte departe de tastatură.

Boala poate apărea şi la şoferi, casieri, frizeri, brutari sau la cei care lucrează în construcţii pentru că fac mişcări repetitive.

Pentru a preveni această boală trebuie să facem zilnic câteva exerciţii simple. De exemplu, putem să ne ajutăm de un elastic. Cu acesta putem să facem un exerciţiu cu 2 degete, iar aceasta să fie mişcarea, acelaşi exerciţiu putem să îl facem cu 3 degete şi, de asemenea, putem să îl repetăm cu toată mâna.

Elena Căciulan, kinetoterapeut: Puteţi face aceste mişcări de flexie, putem să facem mişcări de strângere şi de extensie, ducem degetele în eventai, mişcări de rotaţie a articulaţiei pumnului, extensii la nivelul degetului mare. 10 secunde, lăsăm pauză şi iarăşi repetăm.

Specialişti ne sfătuiesc să menţinem un unghi de 90 de grade al mâinii atunci când folosim mouse-ul, să avem o poziţie corectă la calculator şi la fiecare 45 de minute să ne ridicăm de pe scaun.

Alexandra Popescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Sănătate » Boala mouse-ului, deloc de neglijat în pandemie