Antena Meniu Search
x
LIVE

Bolnavii de diabet sunt scutiţi de impozite? Lista de boli scutite de impozit în România

Una din marile probleme ale românilor este că mulţi nu ştiu ce drepturi au, existând, de exemplu, numeroase boli pentru care o persoană poate fi scutită de la plata impozitelor, iar persoana respectivă poate beneficia şi de alte drepturi menite să-i uşureze viaţa.

De Redactia Observator la 13.09.2023, 09:54
În România, numărul persoanelor bolnave de diabet este în continuă creştere
În România, numărul persoanelor bolnave de diabet este în continuă creştere
  • În România, numărul celor bolnavi de diabet este în continuă creştere.

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli printre români. Spunem asta mai ales dacă ne uităm pe cifrele care sunt alarmante şi, din păcate, în continuă creştere. Se presupune că peste 1,5 milioane de români ar avea diabet, însă oficial doar aproximativ un milion de români urmează un tratament împotriva diabetului.

Mai mult, se estimează că o treime dintre români are prediabet, ceea ce înseamnă valori ridicate ale zahărului din sânge, dar nu suficient de mari încât persoana respectivă să fie încadrată ca având diabet. De cele mai multe ori, o persoane face diabet după ce este în prediabet, drumul părând cumva ireversibil.

Ce scutiri de impozite au bolnavii de diabet

Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite, în funcţie de gradul bolii şi cât de mult a afectat aceasta persoana respectivă. Dacă sunteţi într-o asemenea situaţie, cel mai bine ar fi să vă adresaţi autorităţilor, respectiv reprezentanţilor DGASPC (Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) pentru a afla de ce scutiri de impozite puteţi beneficia.

Pe acelaşi subiect

Răspunsul final ar urma să-l aibă o comisie alcătuită din specialişti, pe baza documentelor pe care le prezentaţi. Se stabileşte dacă actualul nivel al bolii poate fi încadrat într-un grad de handicap care să vă permită să beneficiaţi de drepturile respective, scutiri de impozite şi altele asemenea.

Bolnavii de cancer sunt scutiţi de impozite? 

Ca şi în cazul persoanelor cu diabet, persoanele bolnave de cancer au de adunat numeroase documente pentru a alcătui un dosar care să ajungă să fie evaluat de o comisie alcătuită din specialişti. Membrii comisiei stabilesc în ce grad de handicap poate fi încadrată persoana cu cancer, iar în baza acestei încadrări bolnavul beneficiază de numeroase drepturi.

Vorbim despre scutirea de la plata a numeroase taxe şi impozite precum plata impozitului pe clădire şi pe teren, scutire de la impozitul pe venituri din salarii și indemnizații de natură salarială sau scutire de la impozitul pe venituri realizate din pensii, activități independente, activități agricole, etc.

De asemenea, în cazul bolnavilor de cancer putem vorbi inclusiv de plata unei indemnizaţii lunare, beneficiul de a avea un asistent personal ori gratuitate pe mijloacele de transport.

Lista de boli scutite de impozit în România 

În general, persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului în România. Mai departe, încadrarea se poate face pentru numeroase boli de diferite tipuri. Putem vorbi despre afecţiuni ale sistemului nervos, ale inimii, ale sistemului olfactiv, afecţiuni fizice sau somatice.

De asemenea, pot ajunge să fie scutite de la plata impozitului persoane care au boli rare sau HIV/ SIDA.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Bolnavii de diabet sunt scutiţi de impozite? Lista de boli scutite de impozit în România