Antena Meniu Search
x

Brăila, primul judeţ fără cazuri confirmate cu coronavirus din România

Cu patru zile înainte de relaxarea restricţiilor, România are primul judeţ non-COVID. În Brăila nu mai există niciun caz de coronavirus. Doar 22 de oameni s-au îmbolnăvit aici de la începutul epidemiei şi toţi au fost declaraţi vindecaţi. Între timp, România se apropie de o mie de decese. Numărul persoanelor infectate a ajuns la 15.362.

de Redactia Observator

la 10.05.2020, 23:02

Vezi și
  • Brăila a avut 22 de pacienţi de la începutul epidemiei.
  • Numărul mic de pacienţi se datorează localnicilor, spun autorităţile.

Peste 300 de mii de locuitori şi zero cazuri de coronavirus. Brăila este primul judeţ al României care devine zonă verde în plină pandemie. Ultimii pacienţi declaraţi vindecaţi au fost externaţi din spital. Unul dintre ei a povestit pentru Observator cum a decurs lupta cu boala. Nici acum nu ştie unde şi cum s-a infectat.

“Făcusem şi curăţenie, era perioada Paştelui în care am făcut curat în casă, am şters geamuri, am stat în curent şi am dat vina pe o răceală”, spune pacienta.

În cazul ei, simptomele nu au fost atât de accentuate. Perioada de spitalizare a fost însă un calvar.

“Cea mai grea perioadă pentru mine a fost perioada în care am ajuns acolo, în care am ajuns într-o rezervă singură, în care copilul plângea după mine acasă, în care soţului îi era foarte greu să se descurce  cu ea, şi care mă suna şi mă întreba cât durează minute, sau secunde sau ore până mă întorc, şi plângea şi aici a fost o perioadă foarte grea pentru mine şi-am suferit enorm”, dezvăluie pacienta.

De la începutul epidemiei, Brăila a înregistrat doar 22 de cazuri de infecţie în tot judeţul.  Autorităţile spun că numărul mic de pacienţi se datorează în mare parte localnicilor.

Francisk Iulian Chiriac, Preşedinte CJ Brăila: Doresc să aduc mulţumiri în primul rând cetăţenilor judeţului Brăila pentru că au fost responsabili.

Cătălin Boboc, Prefectul de Brăila: Brăilenii au respectat şi au înţeles. Au fost responsabili, cum îmi place mie să spun şi cum mi-am dorit să fim cu toţii de la început.

În oraş s-au dezinfectat spaţiile comune periodic, fapt care a contribuit la limitarea răspândirii virusului.

Marian Dragomir, Primarul oraşului Brăila: Ne-am concentrat cu toţii pe ceea ce înseamnă dezinfectarea tuturor mijloacelor de transport a parcurilor de joacă, care au fost şi închise la un moment dat, dar şi ceea ce înseamnă dezinfectarea străzilor, trotuarelor şi a altor incinte comune.

Depistarea din timp a celor infectaţi a condus şi la o intervenţie mult mai promptă a medicilor.

Ileana Grecu, medic infecţionist: Foarte foarte importantă a fost contribuţia celor de la DSP care au ştiut să izoleze potenţialele persoane cu forme asimptomatice, care ar fi putut să fie o sursă pentru ceilalţi brăileni.

La polul opus se află în continuare judeţul Suceava, care numără astăzi 3.213 cazuri de coronavirus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Brăila, primul judeţ fără cazuri confirmate cu coronavirus din România