Ce este branca ursului şi la ce se foloseşte
Planta medicinală răspândită în mai multe dintre pădurile Europei, cunoscută încă din antichitate datorită beneficiilor pe care le aduce organelor genitale, brânca ursului este planta cel mai des folosită în scop terapeutic.
![](https://img.observatornews.ro/0/2018/9/6/267241/1536238415debca5a7.webp?w=430&f=2&v=2)
Planta medicinală răspândită în mai multe dintre pădurile Europei, cunoscută încă din antichitate datorită beneficiilor pe care le aduce organelor genitale, brânca ursului este planta cel mai des folosită în scop terapeutic.
Beneficii și contraindicații pentru brânca ursului
Rădăcina plantei a fost folosită încă din antichitate ca şi pansament natural împotriva vânătăilor, a iritaţiilor şi rănilor deschise. Acum, frunzele de brânca ursului sunt folosite în diferite infuzii pentru tratarea tăieturilor sau a muşchilor inflamaţi. Are în compoziţie poline, colină, urocumarine, acizi organici, bioflavonoide, taninuri şi uleiuri volatile.
Fitoterapia făcută pe baza de brânca ursului are rolul de a creşte apetitul sexual al partenerilor, fiind considerat un afrodisiac.
- Ce primeşti dacă donezi sânge în 2025
- Cercetătorii au descoperit ce tip de pastile contraceptive prezintă cel mai mare risc de infarct sau AVC
- Sistemul medical care emite reţete compensate şi gratuite este nefuncţional. Timpi mari de aşteptare în cabinete...
- Tratament revoluţionar împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit o terapie care atacă tumorile
- O boală tot mai frecventă în rândul copiilor, cauza a 30-50% dintre vizitele la medic. Stresul o agravează
Indicaţii terapeutice ale plantei brânca ursului
Preparatele care au în compoziţie brânca ursului sunt folosite în caz de sterilitate, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, frigiditate, impotenţă, insuficienţă ovariană, boi neuropsihice, stări de anxietate sau de nelinişte, menopauză instalată prea devreme, hipertensiune arterială, boli venerice precum Chlamidya sau Sifilis, dar şi tulburări digestive, răni, plăgi, traumatisme sau dureri nevralgice.
Cum se administrează brânca ursului
Pulberea de brânca ursului se obţine datorită procesului de măcinare al florilor, seminţelor uscate şi frunzelor. După asta, se cern pentru a obţine o pulbere fină, care nu se păstrează mai mult de 10 zile într-un recipient închis. Pulberea de brânca ursului se administrează de trei ori pe zi, câte o linguriţă, pentru simptome precum: impotenţă, frigiditate, sterilitate feminină şi amenoree.
Macerat este obţinută atunci când brânca ursului este ţinută în apă la temperatura camerei, timp de 8 ore, de seara până a doua zi dimineaţa. Se poate folosi sub formă de cataplasmă la nivelul ulcerelor pe piele, în urma muşcăturilor de câine ssau insecte.
Tinctura de brânca ursului este eficientă pentru tratarea epilepsieila copii, apriximativ 20 de picături, de 3 ori pe zi.
Decoctul din brânca ursului se obţine prin procesul de fierbere, timp de 5 minute a unui pumn de frunze şi flori. Se lasă vasul acoperit la infuzat pentru 10 minute. Decoctul poate ajuta la întreţinerea şi sănătatea firului de păr.
Rădăcinile, dar și frunzele de brânca ursului pot avea proprietăți digestive și antihipertensive deoarece sunt recomandate în tratamentele de ulcer sau boli ale ficatului, stomacului si vezicii biliare.
Suplimentele pe bază de brânca ursului sunt recomandate pentru copiii care suferă de epilepsie sau tulburări psihice deoarece au efect sedativ și au puterea de a regla activitatea sistemului nervos central.
Planta medicinală este recomandată și pentru osteoporoză deoarece stimulează organismul să secrete mai mult estrogen, hormonul esențial pentru asigurarea metabolizării calciului în oase.
Precauţii şi contraindicatii pentru brânca ursului
În tratamentul cu brânca ursului nu este recomandat să te expui la soare deoarece plante are acţiune fotosensibilizantă. Nu este recomandată femeilor însărcinate şi nici persoanelor care suferă de afecţiuni la nivelul prostatei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰