Antena Meniu Search
x

Bronho-pneumopatia obstructivă cronică, boala care distruge plămânii

I se spune boala cu multe feţe, iar în România o au deja aproximativ un milion de persoane. Bronho-pneumopatia obstructivă cronică, sau mai pe scurt BPOC, este înşelătoare, căci poate fi uşor confundată cu astmul bronşic. Specialiştii atrag atenţia că fumatul şi poluarea sunt principalii factori.

Vezi și

I se spune boala cu multe feţe, iar în România o au deja aproximativ un milion de persoane. Bronho-pneumopatia obstructivă cronică, sau mai pe scurt BPOC, este înşelătoare, căci poate fi uşor confundată cu astmul bronşic. Specialiştii atrag atenţia că fumatul şi poluarea sunt principalii factori de declanşare a afecţiunii. Depistarea precoce este importantă, pentru că, netratată, boala duce la scăderea capacităţii respiratorii, invaliditate şi moarte prematură.

În lume sunt peste 300 de milioane de oameni cu BPOC, boalã care ar putea fi tratatã, dacã ar fi diagnosticatã din timp. Cei mai afectaţi sunt fumãtorii sau foștii fumãtori și care au, în general, peste 40 de ani. De asemenea, sunt expuşi cei care au lucrat într-un mediu cu fum, pulberi și noxe.

O investigaþie extrem de importantã pentru depistarea bolii este spirometria. Este un test simplu și nedureros.

Boala cu multe fețe include douã afecțiuni conexe - bronșita cronicã și emfizemul. Unul din zece români are bronșitã cronicã, iar 40% dintre ei ajung sã fie depistați și tratați.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Deși dă o senzaþie de sufocare, afecţiunea nu trebuie confundatã cu astmul bronșic care apare la copii și la persoanele de pânã în 30 de ani.

Potrivit specialiștilor, în mai puțin de trei ani, BPOC va deveni a treia cauzã de deces din lume, depãșind alte afecțiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterialã. Medicii recomandã un stil de viațã sãnãtos, renunțatul la fumat și pe cât posibil sã stãm departe de mediile poluate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Bronho-pneumopatia obstructivă cronică, boala care distruge plămânii