Situaţie revoltătoare în Capitală. Din cele patru centre de radioterapie doar unul funcţionează (Video)
Situaţie revoltătoare în Capitală, unde dintre cele patru centre de radioterapie - doar unul funcţionează permanent, la capacitate maximă. Asta spre marea disperare a pacienţilor a căror viaţă depinde de asta.
Situaţie revoltătoare în Capitală, unde dintre cele patru centre de radioterapie - doar unul funcţionează permanent, la capacitate maximă. Asta spre marea disperare a pacienţilor a căror viaţă depinde de asta. În ţară, ar trebui montate opt astfel de aparate, obţinute cu bani de la Banca Mondială. Pentru moment, însă, unul singur a fost inaugurat, în Baia Mare.
O spune clar şi răspicat şeful secţie de radioterapie a Spitalului Colţea. Aici, este singura secţie care funcţionează constant. Există un singur aparat mai vechi de 10 ani şi deşi, după normele europene, n-ar trebui să aibă mai multe de 60 de pacienţi, numărul real este dublu.
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
Iar rabdarea e pusă la încercare pe lista de aşteptare.Eugenia Drăgoiu are 52 de ani şi a fost diagnosticată cu cancer în urmă cu 3 luni. Vine din Dâmboviţa pentru tratamentul care îi poate salva viaţa.
Spitalul Colţea din Capitală, ora 6 dimineaţa, medicii deja lucrează pe secţia de radioterapie. Pacienţi sunt din ce în ce mai mulţi şi nu au timp de pierdut. Suferă de cea mai necrutătoare boală - cancer.
Un alt centru de radioterapie ar trebui să fie cel de la Institutul Oncologic Bucureşti, locul unde sunt trataţi cei mai mulţi bolnavi de cancer. Aici, în urmă cu o lună, medicii şi asistentele au protestat faţă de aparatele vechi de radioterapie care nu au mai primit avizul de la comisia de pentru controlul activităţilor nucleare. Aparatul de radioterapie are aproape 17 ani. Cel nou este încă în ţiplă, urmează paşii acreditării.
Medicii de aici speră ca în două luni aparatul să fie funcţional şi accesibil pacienţilor. O altă rpoblemă de care se lovesc centrele de radioterapie este lipsa fizicienilor. Pe această secţie, ar trebui angajaţi 8 astfel de specialişti şi doi experţi.
Astăzi, luni, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a inaugurat primul centru național de radioterapie din cele 8 centre, finanţate de Banca Mondială.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰