Ca țara să nu rămână fără medicamente, pacienții Covid-19 peste 60 de ani erau „săriți” din schema de tratament, în primul val din Marea Britanie
Pacienților cu COVID-19 mai în vârstă nu li s-ar fi permis tratamentul la terapie intensivă suportat de stat, în timpul primului val al pandemiei, în Marea Britanie.
- Medicii ar fi folosit o „unealtă de triaj” care excludea bătrânii din circuitul ATI
- Deși mureau pe capete, bătrânii reprezentau cel mai mic procentaj de pacienți internați la ATI
Britanicii în vârstă de peste 80 de ani, precum și alți câțiva din grupurile mai tinere, de 60-70 de ani, nu au primit tratamentele care le-ar fi putut salva viețile, pentru că șefii sistemului de sănătate erau îngrijorați că NHS va fi depășită de situație, conform unor rapoarte.
Conform Sunday Times, documente numite „unealtă de triaj”, realizate din dorința șefului medical Chris Whitty, au fost folosite pentru a preveni pacienții Covid-19 în vârstă să beneficieze de ventilație mecanică în unitățile de terapie intensivă.
Ca parte a investigației, sursa citată spune că unealta era creată să catalogheze pacienții în baza vârstei lor, stării în care se află și bolilor.
Conform sistemului original, pacienții peste 80 de ani erau excluși automat de la ATI din cauza vârstei lor. Chiar și cei peste 60 de ani despre care se considera că au o stare generală critică și condiții preexistente ar fi putut evitate.
„Unealta” nu a fost făcută publică niciodată și nici nu a fost o politică oficială a NHS, dar Sunday Times, care citează doctori care spun că „unealta” a fost folosită în spitale, susține că documentele erau intens circulate printre cei implicați în sistemul de sănătate.
Sursa citată mai arată și că oamenii cu vârste de 70 sau 80 de ani au reprezentat cel mai mic procentaj de pacienți internați la ATI în timpul primului val al pandemiei, în ciuda faptului că în rândul lor se înregistrau cele mai multe victime.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰