Antena Meniu Search
x

Linia întâi la pericol, ultima linie la răsplată. Cadrele medicale care luptă cu Covid-19 își strigă disperarea

Au promis că îi vor răsplăti cu stimulente, dar promisiunile au rămas mai multe pe hârtie. Cadrele medicale care tratează pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 au primit câte 2.500 de lei pe lună doar în starea de urgenţă. Acum lucrează mai mult, dar pe mai puţini bani.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 15.08.2020, 23:30

Vezi și
  • Oficialii le-au promis tuturor celor implicaţi în tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19 un stimulent de 2.500 de lei pe fiecare lună
  • Ajutorul a fost valabil doar în starea de urgenţă, nu şi acum

Infirmieră, spitalul din Rădăuți: Aici este pe luna iulie, 2487 lei. Seara suntem ca nişte stafii când plecăm acasă după 12 ore de muncă. L-aş invita pe domnul ministru sau cine este mai sus în funcţie să vină să ne asiste dumnealor.

E strigătul de disperare al unei infirmiere de la Spitalul din Rădăuţi. Femeia îngrijeşte pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi primeşte sub 2.500 de lei. În plus, s-a infectat la muncă.

Mihaela Băncescu, infirmieră Spitalul municipal Rădăuți: Pe căldurile astea care sunt şi sunt saloanele pline cu pacienţi, având şi câte 13 bolnavi total imobilizaţi la pat de la azil, lucrând în câte două persoane pe zi şi una în tura de noapte. Pur şi simplu te stoarce de puteri.

Oficialii le-au promis tuturor celor implicaţi în tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19 un stimulent de 2.500 de lei pe fiecare lună.

Klaus Iohannis, preşedintele României, 2 aprilie 2020: Am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună.

Doar că ajutorul a fost valabil doar în starea de urgenţă nu şi acum, chiar dacă situaţia medicală e mult mai gravă.

Ema Schweninger, reporter Observator: Autorităţile au estimat că 75.000 de cadre medicale vor primi acest stimulent. În realitate, în luna mai, doar 44.000 de angajaţi din sistemul sanitar au primit stimulentul. Iar în iunie, în jur de 46.500.

Parlamentarii au votat ca stimulentul să fie acordat şi pentru starea de alertă, dar legea a fost atacată la CCR de Guvernul României.

Viorel Hușanu, preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti: Guvernul probabil a vrut să întârzie acordarea acestor sume și salariatul care nu simte un plus în buzunar este demotivat. 

Ministerul Sănătăţii susţine că acum se acordă alte sporuri. Din spital însă situaţia se vede altfel.

Traian Andronachi, manager spitalul Municipal Rădăuți: În luna iulie, din bugetul unităţii sanitare s-au plătit acele sporuri, însă pentru iulie plătibil în luna august e evident că Spitalul Rădăuţi, probabil ca şi majoritatea spitalelor din România, nu vor mai putea plăti acest spor.

La Timişoara, medicii, asistenţi şi infirmierii sunt ceva mai norocoşi.

Cristian Oancea, director medical Spitalul Victor Babeş Timisoara: Sporurile se dau din bugetele spitalelor. La noi nu au fost probleme şi chiar dacă să zicem că într-o lună sau două legea s-a aplicat retroactiv, s-au dat sporurile din urmă.

Dacă pentru medici nu sunt soluţii, se găsesc stimulente pentru pacienţi. Primarul Capitalei vrea să le ofere câte 1.000 de euro celor care vor dona plasmă după ce s-au vindecat de Covid-19.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Linia întâi la pericol, ultima linie la răsplată. Cadrele medicale care luptă cu Covid-19 își strigă disperarea