Calitatea aerului din jur e mult mai importantă decât crezi: 3 efecte ale aerului asupra sănătății tale
Calitatea aerului din jur depinde de factori în afara controlului tău, însă asta nu înseamnă că nu există măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja sănătatea. Chiar dacă nu poți controla calitatea aerului exterior, cu siguranță poți avea o influență pozitivă asupra aerului din locuința ta și a familiei tale.
Calitatea aerului din jur depinde de factori în afara controlului tău, însă asta nu înseamnă că nu există măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja sănătatea. Chiar dacă nu poți controla calitatea aerului exterior, cu siguranță poți avea o influență pozitivă asupra aerului din locuința ta și a familiei tale. Poluarea este unul dintre factorii cu cele mai grave consecințe asupra sănătății noastre, însă nu este singurul.
Există multe alte moduri prin care aerul care ne înconjoară poate să ne afecteze sănătatea, atât afară, cât și la locul de muncă sau chiar în propria casă. Depinde numai de noi dacă luăm măsurile necesare pentru a ne proteja și a ameliora atmosfera din mediile în care lucrăm și trăim. Iată cum sănătatea ta poate fi afectată de aerul din jur și ce poți face pentru a schimba asta:
1. Umiditatea
Umiditatea din aer este un lucru la care ne gândim rareori, însă asta este o mare greșeală. În timpul iernii, când temperatura de afară scade și ești nevoit să dai drumul la calorifere, scade vertiginos și umiditatea aerului din locuința ta. Acest lucru poate duce la uscarea pielii, iritarea sinusurilor sau mâncărimi ale ochilor, precum și la inflamarea membranei tractului respirator, crescând riscul de răceală, gripă și alte infecții.
Din fericire, poți modifica nivelul de umiditate din locuința ta foarte ușor, cu ajutorul unui umidificator, care te va scăpa de problema aerului uscat din locuință. Tot ce trebuie să faci este să îl pornești și să îl lași să-și facă treaba, iar în momentul în care umiditatea aerului a revenit în parametri normali, să îl oprești. Astfel, te vei asigura că îți protejezi organismul împotriva efectelor aerului uscat, ce poate să îți vulnerabilizeze sistemul imunitar în perioadele reci ale anului.
2. Praful din aer
În funcție de zona și regiunea în care locuiești, te poți confrunta deseori cu probleme cu praful din aer. În marile orașe, spre exemplu, nivelul de praf din aer este mult mai ridicat decât în alte zone. Pe lângă problema curățeniei, praful poate avea efecte nocive și asupra sănătății tale. Conform CCOHS, în timp, praful din aer se poate acumula în interiorul plămânilor, cauzând boli ale acestora, precum și iritații ale tractului respirator.
Însă poți ține sub control acumularea de praf în aerul din interiorul locuinței tale. Curățenia frecventă și în special aspiratul împiedică depozitarea acestuia pe mobilier și în covoarele din casă. În cazurile extreme, când acumularea de praf din interior are loc foarte repede, poți folosi un purificator de aer care te va scăpa definitiv de problemă.
3. Toxicitatea aerului
În unele zone ale țării, toxicitatea aerului este mai ridicată decât în altele, în special în apropierea rafinăriilor sau a fabricilor de produse chimice. În aceste situații, este mult mai dificil să vezi dacă te confrunți cu o problemă pentru sănătatea ta sau nu. Tocmai de aceea, dacă locuiești într-o astfel de zonă, poate fi foarte util să achiziționezi un aparat de măsurare a toxicității aerului din locuința ta.
Cu un aparat care măsoară toxicitatea, vei putea determina dacă te supui vreunui risc pentru sănătate în interiorul locuinței și vei ști dacă este sau nu cazul să iei și alte măsuri. În cazul în care descoperi că nivelul de toxicitate din casa ta este ridicat, una din cele mai bune măsuri pe care le poți lua este să cumperi un filtru de aer sau un purificator, care să curețe aerul din interior. Astfel, vei putea ști că te afli în siguranță atunci când ești acasă și vei elimina riscurile pentru sănătatea ta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰