Antena Meniu Search
x

Când începe vaccinarea cu a treia doză şi în ce condiţii. Anunţul oficial făcut de Florin Cîţu

Premierul Florin Cîţu a anunţat că în urma şedinţei CNCAV a luat decizia ca vaccinarea cu doza trei să înceapă din 28 septembrie.

De Cornel Preda la 22.09.2021, 15:43
Florin Cîţu a anunţat că în România începe vaccinarea cu a treia doză
Florin Cîţu a anunţat că în România începe vaccinarea cu a treia doză

Premierul Florin Cîţu a anunţat că doza trei a vaccinului va putea fi administrată tuturor persoanelor la care au trecut şase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.

Doza trei va fi cu vaccin de tip ARN Mesager, a mai anunţat Florin Cîţu, indiferent de schema anterioară. Asta înseamnă că a treia doză va fi făcută cu serurile Pfizer şi Moderna, chiar şi pentru cei care s-au imunizat cu AstraZeneca.

"Având în vedere evoluţia epidemiologică severă din România şi necesitatea asigurării protecţiei maximale a cetăţenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor ştiinţifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager", a anunţat CNCAV.

Pentru cine este recomandată doza 3 de vaccin

Pe acelaşi subiect

Potrivit CNCAV, doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

"Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului de sănătate şi a unităţilor de învăţământ. Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală", a precizat CNCAV.

Reprezentanţii Comitetului au subliniat că doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson

Totodată, având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date ştiinţifice.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeaşi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziţie de către direcţiile de sănătate publică judeţene/ a municipiului Bucureşti.

Beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate.

"Reiterăm cetăţenilor necesitatea şi importanţa vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual şi al sănătăţii publice, prin reducerea cazurilor severe şi a deceselor. Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european", a arătat CNCAV.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Când începe vaccinarea cu a treia doză şi în ce condiţii. Anunţul oficial făcut de Florin Cîţu