Antena Meniu Search
x

Video Când va începe vaccinarea adolescenților în România. Val de reacții negative din partea părinților: "Nu am încredere. Ce vrea Dumnezeu, vrea"

Ziua Copilului va aduce si cea mai mare campanie de vaccinare pentru adolescenţi. Autorităţile pregătesc un maraton de imunizare a tinerilor între 16 şi 18 ani. Ar putea fi chemaţi şi cei între 12 şi 16 ani, dacă serul special pentru ei va fi aprobat.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 18.05.2021, 19:43

Vezi și
  • Iniţiativa a declanşat un val de reacţii negative din partea părinţilor, inclusiv pe site-ul nostru, ObservatorNews.RO

2,9 milioane de români au în acest moment schema completă de vaccinare. Numărul celor care au cel puţin o doză a ajuns la 4 milioane. Autorităţile speră ca în următoarele două săptămâni să mai fie imunizate încă un milion de persoane. Sunt vizaţi mai ales copiii.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Intenţionăm să organizăm în perioada 31 mai -1 iunie pentru că este Ziua Internaţională a Copilului, vrem să organizăm un maraton la nivel naţional. Ne-am dori să funcţioneze neîntrerupt cel puţin 24h.

Toate cele 700 de centre Pfizer din ţară vor fi deschise non-stop pentru copii. Ei vor trebui însoţiţi de un părinte care să îşi dea acceptul pentru vaccinare. Puţini par însă dispuşi să facă acest lucru. 

Tată: Eu am o fată care face în luna iunie la sfârşit 16 ani. I-am explicat de beneficiile vaccinului, sunt de acord şi chiar şi ea a înţeles şi e de acord să se vaccineze.

Mamă: Suntem în dubii. Noi, adulţii ne-am vaccinat inclusiv bunicii, dar la copii avem reticenţe.

Mamă: Nu am încredere. Nici copiii, nici noi. Ce vrea Dumnezeu, vrea, nu depinde de vaccinurile lor. 

Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să autorizeze vaccinarea adolescenților

Vaccinul Pfizer se administrează momentan în România doar celor care au peste 16 ani, dar până la sfârşitul lunii mai, Agenţia Europeană a Medicamentului îl va autoriza şi pentru categoria de vârstă 12-16 ani. Federaţia părinţilor a făcut deja o centralizare a opţiunilor adulţilor. 

Iulian Cristache, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi: Peste 60% cu certitudine nu vor să-i vaccineze pentru că este o probă a timpului. 

Imediat va începe imunizarea copiilor de peste 12 ani şi în ţara noastră. Statele Unite ale Americii şi Canada vaccinează deja adolescenţi între 12 şi 15 ani. Studiile au arătat că, în cazul lor, serul asigură o eficienţă de 100%. Aproape o treime dintre cei 3.300 de adolescenţi chestionaţi de Consiliului Naţional al Elevilor nu s-au hotărât încă dacă vor sau nu să se vaccineze.

Rareş Voicu, Consiliul Naţional al Elevilor: Ei au nevoie de mai multe informaţii. Prin canale de comunicare pe care noi, tinerii, le folosim fie că vorbim de reţelele sociale sau de aceşti influenceri. Dacă postezi o broşură de 20 de pagini în PDF nu o să stea nimeni niciodată să citească.

Părinții sunt reticenți, cazurile grave de COVID-19 la copii sunt foarte rare

Reticenţă este şi în rândul celor care au accesat ObservatorNews.RO. Din cei peste 650 de oameni care au votat în cadrul sondajului nostru, aproape 80% au fost împotriva vaccinării persoanelor între 12 şi 16 ani. Deşi cazurile grave de coronavirus sunt foarte rare în rândul tinerilor, medicii îi încurajează pe părinţi să îi vaccineze pe copii.

Valeria Herdea, medic de familie: Decizia priveşte viitorul şi sănătatea copiilor noştri. Între a intra în insuficienţă respiratorie, a face o formă severă de Covid sau un sindrom inflamator multisistemic şi a salva aceşti copii cred că este esenţial să punem în balanţă beneficiul.

Ema Schweninger, reporter Observator: Aproape 70 de mii de copii au fost diagnosticaţi cu COVID-19 de la începutul pandemiei şi până acum. Din păcate, 14 dintre ei au murit. Iar unii copii care au fost infectaţi cu acest virus se luptă cu sechelele pe care le-a lăsat sindromul inflamator multisistemic asupra lor.

Mama unui copil diagnosticat cu sindrom inflamator multisistemic: Nu cred că ar vrea nicio mamă să îşi ţină copilul aproape leşinat în braţe. Mi-era frică. Ce o să faci în momentul când vaccinul va fi aprobat pentru copii? Cu siguranţă o să-l vaccinez imediat. 

Cum stă România la capitolul vaccinare

Capitala stă cel mai bine la vaccinare în acest moment. 42 % din populaţia eligibilă e imunizată. Urmează în top Cluj, Sibiu şi Braşov. La coada clasamentului sunt Giurgiu, Botoşani şi Suceava. La prânz, centrul de vaccinare de la Circ era mai mult gol. Acum o lună erau imunizaţi aici 600 de oameni pe zi. Acum vin 400, 500.  Autorităţile vor să ajungem până la 1 iunie la 5 milioane de români vaccinaţi. Asta ar însemna să fie imunizate în medie, pe zi, 72 de mii de persoane cu prima doză. A început vaccinarea pacienţilor cronici şi în spitale. Iar în aeroporturi şi unele puncte de frontieră tereste vor fi centre de vaccinare unde se va administra Johnson & Johnson. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Când va începe vaccinarea adolescenților în România. Val de reacții negative din partea părinților: "Nu am încredere. Ce vrea Dumnezeu, vrea"