Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Care sunt factorii care scad şansele de a rămâne însărcinată

Se nasc din ce în ce mai puţini copii peste tot în lume, iar unul dintre motive este stilul de viaţă. Anul trecut, în ţara noastră s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 45 de ani. Şi asta pentru că ne hotărâm să facem copii prea târziu, iar biologia nu aşteaptă.

de Redactia Observator

la 17.04.2024 , 08:37

În 2023, în România s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 45 de ani. Iar asta mă duce cu gândul la o vorbă a bunicilor: "Fiecare lucru la timpul lui". Spun asta pentru că trăim vremuri în care puţini dintre noi se gândesc la copii mai devreme de 30 de ani. Cu toate acestea, trebuie să ţinem cont de faptul că, după această vârstă, şansele de a obţine o sarcină, mai ales în cazul femeilor, scade cu fiecare an care trece.

Natalitatea în scădere nu este doar problema românilor. Se nasc din ce în ce mai puţini copii peste tot în lume, iar unul dintre motive este stilul de viaţă. Ne hotărâm să facem copii prea târziu, iar biologia nu aşteaptă. Aşa se face că, statistic vorbind, unul din cinci cupluri au probleme legate de fertilitatate.

Mariana Costache, medic endocrinolog: Rezerva foliculară este într-o reducţie fiziologică progresivă, adică chiar din viaţa intrauterină, ovocitele încep să scadă progresiv într-un ritm influenţat de vârstă. Până la 30 de ani este un ritm lent. Între 30 şi 35 de ani creşte ritmul de pierdere a ovocitelor, după 35 de ani este un ritm alert de pierdere a ovocitelor.

Vezi și

Asta înseamnă că, mai ales în cazul femeilor, vârsta la care aleg să devină mame chiar contează. Cu toate acestea, nu doar vârsta afectează fertilitatea.

Pe acelaşi subiect

Factorii care scad şansele de a obţine o sarcină

Mariana Costache, medic endocrinolog: Există boli în care este vorba despre infertilitate. Cele mai frecvente sunt ovarul polichistic sau endometrioza. Vorbim despre obezitate, atunci când există un exces ponderal, posibilitatea să asociem o patologie este mai mare. Sunt studii pe riscul de avorturi spontane în cazul unor patologii de autoimunitate tiroidiană necorectată.

Şi stilul de viaţă are rolul său. negativ. Chiar şi în cazul bărbaţilor. Cele mai noi studii arată că în 40 la sută din cazurile de infertilitate în cuplu este responsabilitatea partenerului masculin.

Mariana Costache, medic endocrinolog: Infecţiile cu transmitere sexuală sunt responsabile de infertilitate, sunt factorii de mediu care scad calitatea spermei, vorbim de alcool, fumat, anumite situaţii profesionale.

Se consideră că un cuplu are probleme de fertilitate în momentul în care o sarcină viabilă nu se obţine după un an. Totuşi, dacă vorbim despre o parteneră cu vârsta între 20 şi 30 de ani, sarcina ar trebui să apară în aproximativ trei luni de zile.

Mariana Costache, medic endocrinolog: Ceea ce este definit ca infertilitate este incapacitatea de a obţine o sarcină după 12 luni, totuşi dacă avem o femeie care a trecut de 40 de ani nu mai aşteaptă 12 luni să obţină sarcina. Este foarte important să înlături stresul legat de concepţie.

Şi asta pentru că, spun specialiştii, stresul indus de incapacitatea de a obţine sarcina mult dorită inhibă concepţia şi- deci- îşi pune direct amprenta asupra fertilităţii. Şi nu uitaţi, infertilitatea în cuplu este o problemă care trebuie să îi preocupe întotdeauna pe ambii parteneri şi tot ambii parteneri, împreună cu medicul, trebui să găsească o soluţie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Care sunt factorii care scad şansele de a rămâne însărcinată