Cât de periculoase sunt trendurile pentru îngrijirea tenului de pe TikTok. Banalele măşti făcute în casă pot provoca alergii
Reţelele de socializare au ajuns să ţină locul tuturor specialiştilor. Foarte multe trucuri nocive de îngrijire a tenului au făcut înconjurul lumii şi au strâns zeci mii de vizualizări şi like-uri pe TikTok. Şi, cel mai important - de adepţi, fără ca vreunul dintre aceste trucuri să fie aprobat de specialişti.
Teama de aşa-zisele "chimicale", un stil de viaţă "mai sănătos" sau simpla dorinţa de a face economii sunt motivele care fac ca reţetele împărtăşite gratis pe site-urile de socializare să ţină locul prescripţiei de la medicul dermatolog.
"Le este la îndemână să caute pe reţelele de socializare. Măştile de fructe şi cremele sunt cele mai apreciate de urmăritori, însă din motorul de căutare nu lipsesc nici procedurile mai complicate şi deci, mai periculoase", avertizează Florina Creţu, expert în îngrijirea pielii.
Trendurile care ne pun în pericol
"Microneedling-ul este o procedură foarte bună atâta timp cât este făcută în cabinetul medicului dermatolog. Este total greşit să fie folosit acasă pentru că microneedling-ul conţine o serie de microace care penetrează pielea", explică Anca Mincă, medic dermatolog.
- Ți-e frică de demență? Renunță la mezeluri! Cum rămâne cu carnea roșie - studiu Harvard
- Cât de periculoase sunt trendurile pentru îngrijirea tenului de pe TikTok. Banalele măşti făcute în casă pot...
- Câte linguriţe de zahăr conţine o doză de suc. Avertismentul medicilor. "1 din 10 cazuri de diabet e provocat...
- Explozie de viroze şi cazuri de gripă. Spitalele sunt pline şi iau deja măsuri pentru a limita riscurile
- Medicamentul experimental pentru o formă de cancer care a obţinut rezultate bune într-un studiu clinic de fază 3
"Pot apărea infecţii, cicatrici sau alte probleme dermatologice. Nu sunt deloc inofensivi nici banalii plasturii antirid atât de lăudaţi de influenceri", spune Florina Creţu. "Plasturii care sunt folosiţi pentru riduri sunt total greşiţi, putem să facem foarte multe reacţii adverse la acei plasturii, la lipiciul respectiv, care poate să ne producă dermatite iritative. Fructele naturale nu sunt bune pentru tenul nostru, nu întotdeauna în formă pură", completează medicul Anca Mincă.
Cât de scumpe sunt tratamentele cosmetice
"Nu este bine să folosescă creme sau măşti făcute în casă, deşi se spune că sunt naturale ele pot crea recţii adverse, pot face alergii". Şi oricât de convingător ar fi un trend de pe Tik-Tok, nu uitaţi că efectele adverse pot fi gave. "Cremele pentru hemoroizi într-adevăr produc o vaso-contrucţie, ajută la scăderea umflăturilor, dar sunt total greşite dacă le aplicăm în zona ochilor. Pot să ne afecteze inclusiv vederea", avertizează medicul Anca Mincă.
Conform studiilor, 70% dintre femei susţin că se simt mult mai bine după ce au renunţat la trendurile toxice de pe reţelele de socializare şi au apelat la un expert. Preţurile pentru tratamente cosmetice într-o clinică de specialitate pornesc de la 200 de lei şi pot ajunge până la 800 de lei. Iar un consult la medicul dermatolog poate fi şi gratuit dacă aveţi o trimitere de la medicul de familie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰