Antena Meniu Search
x

Cât durează imunitatea COVID-19. Specialiștii ne spun cât de expuși suntem unei reinfectări

Românii care s-au vindecat de coronavirus caută să afle dacă au sau nu imunitate în faţa bolii. Mulţi şi-au făcut lunar teste pentru a depista dacă au anticorpi. E sau nu posibilă reinfectarea, aflăm din materialul următor.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 07.11.2020, 21:31

Vezi și
  • Asimptomaticii ar putea fi imuni doar o scurtă perioadă de timp
  • Testele pentru anticorpi costă între 150 şi 200 de lei şi se pot face la cerere în centre private

Peste 200 de mii de români au trecut prin boală până acum. Adică unu la sută din populaţie. Marea întrebare a fiecăruia dintre ei este dacă au sau nu imunitate.

Alexis Cochino, medic imunolog: Concentratia anticorpilor in sange scade treptat dupa ce infectia s-a vindecat pentru ca organismul nu mai are nevoie sa produca acei anticorpi.

La 14 zile după vindecare, mulţi îşi fac teste care identifică anticorpii. Un bolnav care a trecut în aprilie printr-o formă uşoară a infecţiei cu SARS-COV 2, s-a testat periodic

Pacient: Dupa două săptămâni când m-am întors la serviciu m-am testat prima oară şi erau crescuţi. În luna următoare au crescut anticorpii, după care au început să scadă. Ultima oară i-am făcut acum 3 săptămâni şi am ajuns la zero.

Un studiu recent arată că asimptomaticii sunt imuni doar o perioadă scurtă de timp. Cât de expuşi sunt însă unei reinfectări?

Alexis Cochino, medic imunolog: Asta nu inseamna o pierdere a imunitatii asa cum se interpreteaza de cele mai multe ori. De ce? Pentru ca o parte dintre celulele care au facut anticorpi in cursul bolii se transforma in niste celule specializate.

Practic, explică specialiştii, celulele păstrează memoria viruslui şi formează o barieră de apărare.

Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Cat persista raspunsul imun si care este nivelul de protectie oferit de acesti anticprpi inca nu avem un raspuns clar, dar se pare ca la 2-3 luni de la debutul infectiei.

Andrei Ando. Pacientul numrul 37. A avut o formă gravă a infecţiei şi a stat multă vreme internat în spital. După vindecare şi-a măsurat anticorpii şi deja a donat de 4 ori plasmă pentru alti bolnavi care au nevoie.

Andrei Ando: Eu am pornit de la un nivel al anticorpilor de la 98 şi în acest moment nivelul este 58.

Testele pentru anticorpi costă între 150 şi 200 de lei şi se pot face la cerere în centre private.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Cât durează imunitatea COVID-19. Specialiștii ne spun cât de expuși suntem unei reinfectări