Video Câte persoane infectate ar putea fi, de fapt, în România.Testele nu mai țin pasul cu infectările
În fiecare zi, stăm cu ochii pe bilanţul infectărilor şi sperăm la cifre cât mai mici. Doar că, mai puţine cazuri raportate înseamnă, de fapt, mai puţine teste. Deja testările nu mai ţin pasul cu infectările şi suntem departe de imaginea reală a pandemiei. Specialiştii spun că, în spatele fiecărei persoane depistată pozitiv, se mai află alte 10 infectaţi despre care nu ştim.
- O familie din Ilfov şi-a spus povestea pentru Observator
- Specialiştii spun că, în spatele fiecărei persoane depistată pozitiv, se mai află alte 10 infectaţi despre care nu ştim.
Testăm, dar nu suficient. Dacă în primul val am testat tot mai mult şi am detectat tot mai puţin, acum balanţa este invers. teste mai puţine, mulţi pozitivi.
Tot mai mulţi stau acasă, cu simptome, şi trec chiar şi 7 zile până când ambulanţa vine să le ia probe.
Este şi cazul unei familii din Ilfov, care şi-a spus povestea pentru Observator.
După cele 72 de ore.surpriză! Ambulanţa nu a venit. A început şirul telefoanelor şi al mailurilor.
Fiica unei paciente: Am tot sunat asa in fiecare zi pana a venit Salvarea dupa o saptamana sa preleveze probele. Majoritatea simptomelor disparusera intre timp. Dupa ce au luat probele tot asa, mare balamuc, pentru ca nu se stia unde au dus probele. Trecuse o saptamana si nu ne anuntasera nimic. Mi se pare inadmnisibil.
Câte teste pentru coronavirus se fac în România
Până în luna iunie, numărul testelor a crescut constant. În august şi septembrie, numărul s-a palfonat.
În octombrie, testările au crescut, dar deja nu mai ţineau pasul cu infectările. La sfârşitul lunii noiembrie, numărul de teste a început să scadă, iar trendul se păstreză şi în decembrie. Asta ne dă o imagine incompletă a pandemiei.
Astăzi, cifrele arată aşa: 8 mii de cazuri la peste 32 de mii de teste. Adică unul din patru testaţi sunt pozitivi.
Avem 134 de decese în ultimele 24 de ore şi record la terapie intensivă - aproape 1300 de pacienţi în stare gravă.
Ocravian Jurma, medic cercetător: Daca revenim la o testare normala, evident numarul de cazuri ar creste cu cel putin 50 la suta. Avem un deficit de testare fata de inceputul lunii noiembrie mai mare de 7 la suta.
Am calculat inseamnă ca 15 mii de oameni nu au fost depistati in ultimele saptamani. Nu am făcut niciun efort să marim real numărul de teste dupa luna august. Este o crestere marginala a testelor clinice, este o crestere la cerere.
Nu acelaşi lucru se vede însă de la Palatul Victoria.
Ludovic Orban, premierul României: Ganditi-va ca de la 36-37 de mii de teste până la 54-55 de mii de teste cat e capacitatea dacă exista cerere pentru testare suplimentara, testarea se poate face. Nu a existat cerere.
Specialiştii spun totuşi că în spatele unui testat pozitiv sunt până la alte 10 persoane infectate. Dacă nu testăm, nu vom afla niciodată cum stăm cu adevărat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰