Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce efecte au canicula şi ploile asupra răspândirii Covid-19. Cum va evolua boala pe timpul verii

Un nou studiu vine să lămurească modul în care se va răspândi coronavirusul odată cu venirea sezonului călduros în emisfera nordică. Cercetătorii americani sunt de părere că numărul cazurilor de Covid-19 va scădea în sezonul cald, dar nu foarte mult.

de Redactia Observator

la 09.06.2020 , 16:58

Ce efecte au canicula şi ploile asupra răspândirii Covid-19. Cum va evolua boala pe timpul verii Fotografie ilustrativă - O femeie se bucură de razele solare - Pixabay
  • Cercetătorii americani au studiat efectele asupra numărului de cazuri Covid-19 din SUA
  • Rata infecțiilor a scăzut odată ce temperaturile au atins 11 grade Celsius

Oamenii de ştiinţă de la Spitalul Mount Auburn din Cambridge au studiat efectele temperaturii, precipitațiilor și luminii solare (indicele UV) asupra numărului de cazuri Covid-19 din Statele Unite şi au descoperit că rata infecțiilor a scăzut pe măsură ce temperaturile s-au încălzit până la 11 grade Celsius.

Este bine cunoscut faptul că transmiterea unor virusuri respiratorii este redusă în lunile de vară, însă în cazul coronavirusului reducerile au fost totuşi modeste, la fel ca şi cele cauzate de un indice UV mai mare. 

Pe de altă parte, ploaia nu a avut niciun efect asupra transmiterii virusului, informează Boston Globe. 

Articolul continuă după reclamă

„Deși rata de transmitere a virusului s-ar putea micșora în timp ce temperaturile maxime continuă să crească, efectele căldurii peste 11 grade Celsius nu mai sunt atât de semnificative”, a declarat doctorul Shiv T. Sehra, autor al studiului și profesor la Harvard.

Pe baza analizei noastre, putem spune că este puțin probabil ca transmiterea bolii să încetinească dramatic în lunile de vară, doar de la creșterea temperaturii”, a mai spus Sehra.

Citește și:

În plus față de modul în care schimbările climatice dintre ianuarie și aprilie 2020 au contribuit la răspândirea SARS-CoV-2, echipa de cercetători a analizat și impactul pe care o temperatură constantă l-ar avea și o rată mare de răspândire a apărut acolo unde temperaturile maxime erau sub 0 grade.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor a prevenit anterior că pandemia s-ar putea înrăutăți în toamnă sau în iarnă, când temperaturile vor scădea. „Rezultatele noastre sunt în linie cu aceste predicții. Atragem de asemenea atenția că boala se va putea înrăutăți în lunile de toamnă și iarnă”.

Până acum, studiile precedente au încercat să arate că virusul supraviețuiește mai puțin timp la temperaturi mari și este inactivat de razele ultraviolete. Dar Sehra atrage atenția că acest nou studiu arată efectele pe care le au temperatura și razele UV asupra răspândirii virusului. 

Studiul vine să contrazică declarațiile președintelui Donald Trump că atunci când se va încălzi, „virusul o să dispară miraculos”.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Sănătate » Ce efecte au canicula şi ploile asupra răspândirii Covid-19. Cum va evolua boala pe timpul verii