Ce este miocardita, boala care ar putea avea o legătură cu vaccinul anti-Covid-19 de la Pfizer
Vaccinul Pfizer poate cauza inflamația mușchiului cardiac, arată un studiu israelian, iar cei mai expuși la această problemă sunt bărbații între 16 și 30 de ani.
Israelul a raportat 275 de cazuri de miocardită de la începutul campaniei de vaccinare, majoritatea forme medii, iar cele mai grave dintre ele au necesitat 4 zile de spitalizare.
Informată asupra acestui studiu, compania susține că nu a observat o rată mai mare de miocardite la nivelul populației generale. Posibila legătură între administrarea unui vaccin pe bază de ARN mesager și inflamarea mușchiului cardiac este analizată și de Agenția Europeană a Medicamentului, în Statele Unite, dar și în Canada.
Deocamdată, o legătură clară nu a fost demonstrată, dar situația este monitorizată îndeaproape.
- Israelul a constatat ”o legătură probabilă” între vaccinul Pfizer şi cazuri de miocardită la bărbaţii tineri
- Probleme cardiace în rândul adolescenților și tinerilor care s-au vaccinat anti-Covid. Anunțul făcut de Centrul...
- Israelul analizează cazuri de inflamație cardiacă la persoanele vaccinate cu Pfizer. Reacția Pfizer/BioNtech
Pfizer a anunţat într-un comunicat că are cunoştinţă despre observaţiile israeliene legate de miocardită şi că nu a fost stabilită o legătură cauzală cu vaccinul său.
Compania analizează cu atenţie evenimentele adverse şi are întâlniri regulate cu Departamentru pentru siguranţa vaccinurilor din Ministerul israelian al Sănătăţii, pentru evaluarea datelor.
CDC a deschis o anchetă, în paralel
În parelel, un grup consultativ al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a recomandat luna trecută un studiu suplimentar asupra posibilităţii unei legături între vaccinurile ARNm şi miocarditei, cum sunt cele de la Pfizer şi Moderna.
Într-o şedinţă din 24 mai, grupul consultativ CDC a spus că datele din sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor (VAERS) - care se bazează pe indivizi pentru a raporta rezultatele - au arătat un număr mai mare decât era aşteptat de cazuri de miocardită sau pericardită la persoane cu vârste de 16-24 de ani.
Cu toate acestea, grupul a mai spus că datele dintr-o altă bază de date - Vaccine Safety Datalink (VSD) - nu au arătat că ratele de miocardită sau pericardită după vaccinarea COVID-19 diferă faţă de aşteptări.
VSD conţine date de la nouă organizaţii de asistenţă medicală şi poate fi utilizat pentru a compara populaţiile vaccinate cu cele nevaccinate. Dr. Paul Offit, directorul Centrului de educaţie pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, a spus că părinţii ar trebui să îşi vaccineze copiii din cauza riscurilor necunoscute ale COVID-19, inclusiv a sindromului inflamator multi-sistem.
Aceasta problemă a unei miocardite tranzitorii asociate cu un vaccin este in prezent un risc teoretic şi nedovedit, a spus Offit".
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat săptămâna trecută că inflamaţia inimii după administrarea vaccinului Pfizer nu este un motiv de îngrijorare, deoarece astfel de incidente au fost similare cu cele din populaţia generală. La momentul respectiv, a adăugat că tinerii sunt cei mai predispuşi la această afecţiune.
Israel a blocat vaccinarea copiilor, România e prima ţară din UE care vaccinează adolescenţii
Israelul a renunţat să permită adolescenţilor de 12-15 ani să se vaccineze, în aşteptarea raportului Ministerului Sănătăţii. În paralel cu publicarea acestor constatări, un comitet al ministerului a aprobat vaccinarea adolescenţilor, a spus un înalt oficial.
România a început de ieri vaccinarea adolescenților între 12 și 15 ani, după ce, săptămâna trecută, EMA a aprobat folosirea serului Pfizer pentru această grupă de vârstă.
Ce este miocardita?
Miocardita se manifestă printr-o inflamaţie a muşchiului inimii. Evoluţia miocarditei depinde foarte mult de cauza care a produs afecţiunea. În cazurile severe, miocardita poate duce chiar la deces.
Miocardita este provocată, cel mai adesea, de virusuri comune, dar şi de reacţii adverse sau hipersensibilităţi la unele medicamente sau tratamente medicale.
Miocardita afectează musculatura inimii fără a bloca însă arterele coronariene. Repausul parţial sau total, precum şi o dietă adecvată sunt recomandările în cazul unei miocardite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰