Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce trebuie să faceţi dacă vă treziţi cu o căpuşă pe piele. Nu trebuie să o scoateţi forţat

Temperaturile primavaratice nu sunt doar pe placul nostru, ci şi al insectelor.  Şi dintre toate, căpuşele par să fi revenit la viaţă cu forţe proaspete anul acesta Şi mult mai devreme. Desigur, asta nu înseamnă că de teama lor vom refuza de acum plimbările prin parc sau statul pe o pătură, pe iarbă. Trebuie doar să ştim ce trebuie să facem dacă ne trezim cu una pe piele. 

de Alex Prunean

la 14.03.2024 , 17:39

Primăvara care s-a instalat încă din luna februarie a scos din hibernare şi temutele căpuşe. 

Prof. dr. Andrei Mihalca, USAMV Cluj-Napoca: Unele specii sunt mai active primăvara sau vara, altele sunt mai active vara, altele în tot timpul anului. Pentru oameni cu siguranţă cea mai periculoasă specie este Xedoricinus, e mai activă primăvara şi toamna. 

Ce trebuie să faceţi dacă vă treziţi cu o căpuşă pe piele

Vezi și

Pentru că dezinsecţia spaţiilor publice începe abia de luna viitoare, medicii ne recomandă atenţie: căpuşele pot provoca borelioză sau Boala Lyme. 

Pe acelaşi subiect

Alex Prunean, reporter Observator: În ţară noastră găsim aproximativ 30 de specii de căpuşe, dar cele mai populare dintre ele nu sunt periculoase pentru sănătate. Dacă vrem totuşi să evitam o intalnire cu ele sau chiar o muscatura, e bine sa ne ferim de zonele cu vegetatie multa, cum ar fi parcuri, cimitire sau orice spatii verzi neingrijite. Putem folosi si solutii care sa ne protejeze, gasite in farmacii si care costa in jur de 20-30 lei. 

Dacă se întâmplă totuşi să vă treziţi cu o căpuşă pe piele NU încercaţi să o forţaţi să iasă. Este exact momentul în care vă poate infecta. Ideal ar fi să luaţi legătura cu un medic, iar căpuşa să ajungă la un laborator care să vă spună dacă era purtătoare de Borellia sau nu. 

Dr. Bogdan Mincu - Doctor in Stiinte Medicale: Nu funcţionează leacurile băbeşti, în care folosim catran de chibrit, ulei, acetonă şi alte lucruri, mai ales dacă acea căpuşă e acolo de multă vreme, pentru că atunci riscăm ca ea să îşi golească conţinutul în torentul sanguin şi atunci mai mult ca sigur riscăm să ne procopsim cu o Borrelia. 

Ca să ne îmbolnăvească, o căpuşă trebuie aşadar să fie purtătoare a bacteriei Borellia şi să stea pe piele mai mult de 12 ore. Chiar dacă majoritatea căpuşelor sunt inofensive, medicul vă poate recomanda totuşi un tratament profilactic. 

Dr. Bogdan Mincu - Doctor in Stiinte Medicale: Dacă rămâne o bucată de căpuşă acolo, pe care nu o putem scoate, fie dacă la un interval de câteva săptămâni apare febră, erupţie pe piele care poate să aibă forma unei ţinte şi care de regulă se mută dintr o parte în alta. 

La oameni, căpuşele se prind mai ales în zona inghinală, în spatele urechii sau pe scalp. Vulnerabile în faţa căpuşelor sunt şi animalele de companie pe care ar trebui să le deparazităm periodic.  

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Ce trebuie să faceţi dacă vă treziţi cu o căpuşă pe piele. Nu trebuie să o scoateţi forţat