Video Cel puţin 10 pacienţi sunt internaţi zilnic la "Victor Babeş" cu acest diagnostic. Iar numărul cazurilor este în creştere
Dacă vi se pare că toată lumea tuşeşte în jurul vostru, la muncă, în metrou, în autobuz.... cel mai probabil aşa este. Nu vă grăbiţi să vă gândiţi la COVID, o altă epidemie ne încearcă în aceste zile. Cea de tuse convulsivă. O infecţie respiratorie la fel de contagioasă, care se manifestă prin episoade de tuse violentă, chiar incontrolabilă.
Numărul de cazuri este în creştere, o confirmă medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, acolo unde zilnic până la 10 pacienţi sunt internaţi cu acest diagnostic.
Sugarii sunt cei mai expuşi la tusea convulsivă
Şi există forme foarte complicate de tuse convulsivă, inclusiv la sugari. De altfel, cei mai expuşi rămân copiii de până la 2 luni. Indiferent de vârstă însă, cu toţii ar trebui să fim atenţi la simptome şi să ne protejăm pe cât posibil. Mergeţi la medic dacă aveţi accese de tuse intensă şi prelungită, dacă aveţi dificultăţi de respiraţie sau oboseală extremă. Şi nu uitaţi de vaccinare, adaugă medicii.
Cum se manifestă afecţiunea
Medicii spun că boala debutează cu simptome asemănătoare unei răceli obişnuite, cu febră moderată, rinoree şi tuse uscată zi şi noapte. Urmează apariţia unor crize severe de tuse convulsivă, cu un zgomot intens respirator, iar pacienţii simt că se sufocă. Acestea sunt adesea însoţite de vărsături, iar, în ultima fază a bolii, accesele de tuse devin mai rare, dar continuă să persiste. În total, tusea poate dura chiar şi până la 8 săptămâni.
Diagnosticarea se face pe baza exudatului nazofaringian, pe medii de cultură speciale sau folosind metoda PCR. Tratamentul implică administrarea de antibiotice, care face posibilă şi scăderea perioadei de infecţiozitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰