Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Explozie alarmantă a unei boli contagioase, care afectează în special copiii. Totul începe ca o banală răceală

Europa este la doar un pas de o epidemie de tuse convulsivă. Cazurile confirmate cresc de la oră la oră. Cunoscută în popor ca tuse măgărească, aceasta este periculoasă. Doar în primele patru luni ale anului, în România au fost înregistrate 35.000 de cazuri. În judeţul Bihor numărul persoanelor diagnosticate cu această boală este de 13 ori mai mare comparativ cu anul trecut. Cei mai afectaţi sunt copiii. 

de Georgiana Botez

la 24.08.2024 , 14:39

Tusea convulsivă, cunoscută popular drept tuse măgărească, este o infecție cauzată de o bacterie, care afectează plămânii și căile respiratorii. Boala, contagioasă și periculoasă, afectează în special sugarii care nu au finalizat întregul ciclu de vaccinare. Simptomele apar de obicei după 7-10 zile de la infectare, însă pot apărea chiar și după 21 de zile.

Simptome tuse convulsivă. Totul începe ca o banală răceală

Dr. Ondine Fodor, medic DSP Bihor: Anul trecut au fost raportate două cazuri de tuse cunvulsivă, anul acesta, 40 de suspiciuni, din care s-au confirmat 25 şi încă două sunt probabile, deci 27.

Vezi și

Mămică: La început am crezut şi noi că e o simplă răceală. A început cu o tuse normală şi treptat s-a agravat. Au început ca nişte crize de tuse prelungite, inspiraţii pentru că rămâneau fără aer parcă, fetele, şi în final vărsau.

Pe acelaşi subiect

De aceea, izolarea persoanelor bolnave este esențială.

Dr. Ondine Fodor, medic DSP Bihor: Adultul poate fi purtător şi poate îmbolnăvi copilul nevaccinat sau sugarul.

Iar printre complicații se numără pneumonia, encefalopatia - o boală a creierului, convulsiile și chiar decesul. 

Tătic: De 10 ani suntem părinţi, până acum nu am mai întâlnit o asemenea stare, să îţi vezi copilul că tuşeşte până la epuizare şi că aproape, aproape îşi dă duhul e ceva înfiorător.

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire a tusei convulsive

Dr. Ondine Fodor, medic DSP Bihor: Acea tuse este extrem de chinuitoare. Se dă un tratament antibiotic 7 zile plus simptomatic şi hidratare, bineînţeles. 

Cea mai eficientă metodă de prevenire a tusei convulsive este vaccinarea.

Dr. Ondine Fodor, medic DSP Bihor: Ideal ar fi să avem o acoperire vaccinală de peste 90%. În condiţiile în care acum este mult sub această cifră, undeva sub 80.

Totuși, chiar și cu o rată mare de vaccinare, ne putem aştepta la apariția unei epidemii de tuse convulsivă la fiecare 3-5 ani, spun specialiștii.

Georgiana Botez Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Explozie alarmantă a unei boli contagioase, care afectează în special copiii. Totul începe ca o banală răceală