Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Celulele stem pot asigura sănătatea copiilor

Recoltarea sangelui ombilical este o procedura foarte simpla care dureaza intre 30 secunde si 3 minute si se poate realiza doar in momentul nasterii, fara sa implice durere sau orice alte riscuri pentru mama sau bebelus.

de Redactia Observator

la 17.12.2018 , 19:53

Celule stem Recoltarea de celule stem pentru sănătatea copiilor

Recoltarea sangelui ombilical este o procedura foarte simpla care dureaza intre 30 secunde si 3 minute si se poate realiza doar in momentul nasterii, fara sa implice durere sau orice alte riscuri pentru mama sau bebelus.

Recoltarea de celule stem se realizeaza dupa incetarea ultimelor pulsatii ale cordonului ombilical si poate fi efectuata indifferent de metoda prin care se va naste bebelusul:

-nastere vaginala

Articolul continuă după reclamă

-nastere prin cezariana

-nastere in apa

-sarcina gemelara/multipla

-nastere premature

-nastere suprapurtata

Administrarea de medicamente prenatal sau in momentul nasterii, medicamente administrate pentru afectiuni ca de exemplu diabet zaharat de sarcina, preeclampsie, eclampsia sau administrarea anesteziei epidurale nu afecteaza cu absolut nimic recoltarea de celule stem.

Contraindicatiile recoltarii sunt: infectia maternal cu HIV, HTLV, sifilis active, infectia activa cu HVB si HCV (virus hepatitis B si C) si CMV (citomegalovirus).

Recoltarea de celule stem nu se poate efectua in cazul aparitiei unor complicatii majore, ca de exemplu, dezlipirea premature de membrane, placenta previa, rupture ale partilor moi.

Momentul propriu zis in care are loc recoltarea sangelui ombilical este intre sectionarea cordonului ombilical si eliminarea placentei din uter.

Dupa punctionarea venei spirale ombilicale, se recolteaza prin drenaj activ cantitatea de sange disponibila intre cordonul ombilical si nivelul placentei.

Cantitatea de sange recoltata poate varia intre 20-200 ml, si de asemenea concentratia de cellule stem raportata la acelasi volum de sange, poate fi diferita.De obicei, cantitatea de sange ombilical recoltata este suficienta pentru a putea fi folosita in cazul unui transplant pentru copil, adolescent si cateodata chiar si pentru adult cu boli de sange maligne, non maligne sau congenitale.

Dupa eliminarea placentei si efectuarea unor anumite etape de dezinfectie se sectioneaza un fragment de cordon ombilical cu dimensiunea de 8-10 cm.

Recoltarea placentei se realizeaza dupa finalizarea recoltarii sangelui ombilical, a sangelui placentar si a tesutului de cordon ombilical.Toate aceste recoltari se efectueaza de medical obstretician sau de catre echipa medicala care asista la nastere.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Sănătate » Celulele stem pot asigura sănătatea copiilor