Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un chirurg de la Spitalul Judeţean din Constanţa a salvat viaţa unei fetiţe cu Covid-19

Medicii, eroii în halate albe sunt cei mai expuşi în lupta cu COVID-19. Zilnic au grijă de sănătatea noastră, dar şi-o pun pe a lor în pericol.

de Redactia Observator

la 21.04.2020 , 17:57

  • Fetiţa de şapte ani a ajuns de urgenţă la spital.
  • Acuza dureri abdominale.

Un chirurg de la Spitalul Judeţean din Constanţa a salvat viaţa unei fetiţe confirmată cu Covid-19, care era la un pas de septicemie. Intervenţia, care în mod normal este una uşoară, a fost mult îngreunată de echipamentele de protecţie necesare în astfel de cazuri. 

Fetiţa de şapte ani a ajuns de urgenţă la Spitalului Judeţean din Constanţa, împreună cu mama ei pe 27 martie. Acuza dureri abdominale.

A fost examinată și diagnosticata cu apendicită acută, care trebuia operată urgent. Pentru că mama le-a spus medicilor că abia se întorseseră din Germania, fata a fost testată pentru COVID-19. Iar testul a fost pozitiv.

Vezi și

Bogdan, director medical: În momentul când un astfel de caz a venit, noi ştiam exact, aveam saloane izolatoare pe fiecare secţie, aveam o scţie tampon deja goală, echipată, aveam combinezoane, aveam măsti.

Imediat a fost sunat şi chirurgul pediatru. Fără să stea pe gânduri bărbatul şi-a lăsat familia acasă şi s-a grăbit să-i salveze viaţa copilei.

Florin Danile, medic chirurg pediatru: Am plecat de acasă, am lăsat totul ca să vin să o operez. Lucruruile erau cu o încărcărtură emoţională foarte mare din partea familiei, cel puţin, a soţiei.

Reporter: Nu v-a zis: nu intra?

Florin Danile, medic chirurg pediatru: Nu, cu lacrimi în ochi mi -a urat doar multă baftă.

Au avut baftă şi fata a fost salvată, după o operaţie de aproape o oră. Asta deşi condiţiile în care a avut loc operaţia au fost de departe cele mai grele. Toţi membrii echipei au fost nevoiţi să poarte costume speciale de protecţie, care le îngreunau mişcările şi în care abia reuşeau să respire.

Dr. Florin Daniel Enache - medic chirurg pediatru Spitalul Județean de Urgență Constanța: La un momentdat în echipamentul ăla simţi că te sufoci, că nu poti să, că nu mai ai scăpare.

Au fost momente când şi eu şi colegul meu au luat pauză ca să ne dezmorţim mâinile, având trei perechi de mănuşi., ne strngeau si degetel, la un moment dat, nu le mai simteam.

Şi la Iaşi o pacientă de 65 de ani confirmată cu COVID 19 a fost operată pe creier la Spitalul de Neurochirurgie. Medicii i-au extirpat o tumoră. Intrevenţia, care a durat trei ore, a fost una extrem de grea.

Dr. Lucian Eva, manager spitalul de neurochirurgie Iași: Noi neurochirurgii suntem ca și medici obișnuiți cu stresul și cu provocările. Este o parte emoțională majoră pentru că aceste echipamente de protecție modifică, dacă doriți modul de a face o intervenție chirurgicală, cel puțin la nivelul creierului. Partea de decontaminare ulterioară. Faptul că stai singur jumătate de oră, post operator, până te schimbi și suporți toată aceată decontaminare nu este un moment foarte plăcut.

Din fericire, şi aici operația a fost un succes. Iar acum pacienta se reface după intervenţie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Sănătate » Un chirurg de la Spitalul Judeţean din Constanţa a salvat viaţa unei fetiţe cu Covid-19