Cine poate face doza 4 de vaccin anti-COVID-19 în România. Valul 6 va atinge punctul maxim în august
Administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-Covid a început încă de pe 16 mai. În condiţiile în care cazurile de coronavirus cresc de la o zi la alta, Comisia Europeană şi agenţiile sanitare ale Uniunii Europene (UE) recomandă vaccinarea cu al doilea "booster" anti-COVID a tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, coborând astfel vârsta de la 80 de ani.
Începând din 16 mai 2022, cei care doresc se pot vaccina cu a patra doză, la cerere, cu serul de la Pfizer BioNTech. În acest sens, pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele care au peste 18 ani şi care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. În plus, vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.
În condiţiile exploziei de cazuri de coronavirus odată cu noul val, se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Dovada va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Recomandarea lui Alexandru Rafila cu privire la doza a 4-a de vaccin anti-Covid
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că înţelege preocuparea comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, care a recomandat persoanelor din categoria de vârstă peste 60 de ani să facă a patra doză de vaccin anti-COVID, însă a adăugat că, dacă ar avea de optat între a patra doză acum sau a patra doză în septembrie, cu un vaccin adaptat noii tulpini, ar aştepta noul tip de ser.
"Eu rămân la opinia mea. Înţeleg preocuparea reprezentantei Comisiei Europene, doamna comisar Kyriakides, apropo de protecţia persoanelor vulnerabile. Sincer să fiu, dacă aş pune într-o balanţă doza a patra acum sau doza a patra cu un vaccin specific în septembrie, eu personal aş alege doza a patra cu un vaccin specific în septembrie pentru că eficacitatea acestui vaccin este limitată în momentul de faţă, fiind vorba de aceeaşi formulă. Faptul că el nu a apărut, nu a fost înregistrat mai repede (...) este o altă discuţie. Specificitatea unui vaccin în a putea să oprească transmiterea bolii cred că este extrem de importantă. Gândiţi-vă că aceleaşi persoane - este doar o opinie personală - ar putea să facă doza a patra acum şi nu ar mai putea să o facă pe a cincea cu vaccinul specific. Din cauza asta cred că mai trebuie puţin să vedem exact care este situaţia şi să nu ne pripim în a lua decizii", a afirmat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.
"Îndemn statele membre să ofere imediat a doua doză «booster» tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani şi persoanelor vulnerabile şi îndemn toate persoanele eligibile să se prezinte la vaccinare", a subliniat comisarul european însărcinat cu Sănătatea, Stella Kyriakides.
România, în valul 6 de Covid. Peste 4.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătăţii a anunțat pentru marţi, 12 iulie 2022, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.044 cazuri de infectări cu coronavirus şi 8 decese. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.044 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 792 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 272 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.361, cu 49 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 90 persoane, cu 4 mai multe față de ziua anterioară. Dintre cei 90 pacienți internați la ATI, 69 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 187 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 38 mai puțini față de ziua anterioară și 0 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.
Decese Covid-19 în România, 12 iulie 2022
Până astăzi, 65.797 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 11.07.2022 (10:00) – 12.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 9 decese (7 bărbați și 2 femei), 1 deces fiind raportat anterior intervalului de referință. 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă între 50-59 de ani, 2 la categoria de vârstă între 60-69 de ani, 1 la categoria de vârstă între 70-79 de ani și 5 decese la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Toate decesele au fost înregistrate la pacienți care prezentau comorbidități. Dintre pacienții decedați, 3 erau vaccinați și 6 nevaccinați.
Teste Covid-19 în România, 12 iulie 2022
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.611 teste RT-PCR (2.572 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.039 la cerere) și 16.529 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.232.247 teste RT-PCR și 10.425.135 teste rapide antigenice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰