Antena Meniu Search
x

Video Copiii, afectați de pandemia de coronavirus. Cum îi poți ajuta să treacă peste frici

Izolarea, dorul de colegi, dar şi faptul că nu mai sunt liberi să se joace ca înainte îi afectează pe copii. Nu mai sunt atenţi, nu mai mănâncă şi nu mai dorm cum obişnuiau. Sunt simptome care ascund, de fapt, o anxietate. Psihologii spun că, în această perioadă, cei mici au nevoie să se simtă iubiţi şi sprijiniţi mai mult ca oricând.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 05.12.2020, 21:41

Vezi și
  • Ce pot face părinții să își ajute copiii în pandemie
  • Cum îți dai seama că ai un copil anxios

Eva are 8 ani. Părinţii i-au explicat, pe înţelesul ei, cât de important este să respecte regulile de siguranţă. Şi copilul respectă cu sfinţenie.

Reporter: Care ar fi cea mai mare temere legată de pandemia asta, de boala asta, în caz că ai lua-o?

Eva: Să mă despartă cineva de familie şi să mă ducă într-o cameră de spital şi să mă izoleze acolo. Asta ar fi groaznic.

Cum îți dai seama că ai un copil anxios

Astfel de gânduri arată că neliniştile, într-o perioadă cu atât de multe incertitudini, îi pot copleşi pe cei mici. Există câteva semnale de alarmă.

Gaspar Gyorgy, psiholog şi psihoterapeut: S-ar putea să constatăm că sunt mai nervoşi decât de obicei,/ că au dificultăţi de concentrare a atenţiei, dificultăţi în a-şi face singuri temele de casă, că nu mai mănâncă exact aşa cum au mâncat sau nu mai dorm aşa cum erau obişnuiţi să doarmă.

Ce pot face părinții să își ajute copiii în pandemie

Părinții trebuie să le ofere copiilor sentimentul de siguranță și protecție. Activităţile relaxante împreună sunt o soluţie.

Gaspar Gyorgy, psihoterapeut: E important să şi râdem cu copiii noştri, chiar dacă avem vremuri complicate şi dificile, să nu uităm să ne uităm la un desen animat haios, să nu uităm să spunem câteva glume, să nu uităm să ne reamintim de momentele haioase şi amuzante.

Iar joaca din parc poate fi înlocuită cu activităţile fizice acasă.

Gaspar Gyorgy, psihoterapeut: Hormonii stresului, cortizonul şi adrenalina se vor descărca mult mai uşor atunci când copiii ţopăie, atunci când dansează, atunci când fac diferite exerciţii fizice. Copiilor le este foarte dor de şcoală faţă în faţă, le este dor de colegii lor de clasă, de prietenii lor, de petrecerile, de sărbătorile pe care le petreceau împreună cu cei dragi.

Explicaţiile sincere cu privire la perioada complicată prin care trecem cu toţii, planurile şi speranţa că va fi bine pot risipi din neliniştile celor mici. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Copiii, afectați de pandemia de coronavirus. Cum îi poți ajuta să treacă peste frici