Covrigul cu ou, rețeta delicioasă salvată de cofetarii din Câmpulung
Arămiu, pufos şi aromat. Covrigul cu ou nu este o doar o reţetă care a trecut proba timpului în satele din Argeş. E şi un produs care dă identitate locului.
Arămiu, pufos şi aromat. Covrigul cu ou nu este o doar o reţetă care a trecut proba timpului în satele din Argeş. E şi un produs care dă identitate locului. În fiecare an, de Rusalii, desertul are şi un festival ce îi poartă numele, iar cofetarii din zonă l-au înregistrat ca marcă tradiţională. Secretul aromei stă în cuptorul cu lemne pe care este copt, dar şi în frăgezirea aluatului cu ţuică sau rom. Reţeta veche de sute de ani i-a fermecat şi pe străinii care l-au gustat deja la târguri internaţionale.
Nu le simţiţi aroma, dar le puteţi ghici frăgezimea şi gustul din bucuria oamenilor care caută în cofetării covrigii cu ou pe care îi ştiu din copilărie.
Reţeta s-ar fi pierdut, dacă nu ar fi fost salvată de câţiva cofetari din zona Câmpulung.
În bucătărie, aflăm reţeta care a trecut proba timpului. De sute de ani, ea a fost îmbogăţită cu câte un ingredient, dar şi-a păstrat gustul care a consacrat-o. Covrigul muscelean este preparat din ingrediente 100% naturale. La 15 ouă se foloseşte un kilogram de făină de la moară. Şi încă ceva.
Abia după două zile covrigii se coc la cuptorul cu lemne.
Povestea covrigului cu ou care se împarte de Crăciun, de Paşte sau de Rusalii, este consemnată chiar în monografia comunei Lereşti. E o chestiune de timp până când produsul, care pentru unii e desert, iar pentru alţii o gustare delicioasă între mesele principale ale zilei, va deveni marcă tradiţională cunoscută în întreaga ţară. Şi brand pentru zona Câmpulung Muscel.
Deocamdată, a fost înscris ca marcă tradiţională a zonei, iar în cinstea lui, în a doua zi de Rusalii, localnicii din Lereşti se adună la un festival care îi poartă numele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰