Antena Meniu Search
x

Cum apar monturile şi cum se tratează aceste deformări ale piciorului

Pe lângă faptul că sunt extrem de dureroase, monturile sunt inestetice și sunt întâlnite în special la femei. Cum apar aceste deformări ale piciorului dar şi cum se tratează, aflaţi acum de la specialişti.   

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 08:59

Vezi și

Picioarele frumoase cu degete drepte şi pielea fină au fost mereu un etalon al eleganţei, nu este de mirare că orice deformare apărută, fie că e vorba despre o bătătură sau chiar un mont, deranjează înainte să devină supărătoare.

Hallus vagus… sau mai simplu: monturile. Auzim despre ele la bunici și suntem obișnuiți să nu le dăm importanţă. Și pe bună dreptate, le considerăm o problema a bătrânilor… cu toate acestea, problema monturilor nu este doar a persoanelor trecute de vârsta a treia. Primele semne apar în jurul vârstei de 40 de ani și, ignorate, ajung să ne chinuie chiar înainte să ieșim la pensie.

Mutasem Maher, medic ortoped: În stadiile incipiente este o afecțiune cosmetică. Durerea apare în fazele avansate când deformarea este mare. Pacientul poate să vină din timp când începe și vede că începe să se devieze degetele spre lateral și mai ales dacă știe că are un istoric în familie cu această afecțiune.

Un pacient cu monturi care cere ajutorul medicului din timp poate "scăpa" de problema mult mai ușor. În plus, evită agravarea simptomelor care pot deveni greu de suportat.

Pe acelaşi subiect

Mutasem Maher, medic ortoped: Cu cât se prezintă pacientul la medic mai repede, avem mai multe soluții, prin orteză, susținere plantară și pantofi adecvați. În stadiile avansate când deviația este mare și durerea este mare și insuportabilă se practică intervenția chirurgicală.

Deși medicii spun că pantofii cu toc prea înalt, prea strâmți sau incomozi, statul în picioare sau sporturile care solicită tălpile cum ar fi baletul sau alpinismul pot agrava o problemă deja existentă, adevărul rămâne că monturile sunt în principal o problemă genetică. Netratată, duce însă la alte probleme.

Mutasem Maher, medic ortoped: Poate să afecteze anatomia piciorului, pune presiune asupra oaselor asupra părților moi și apar inflamațîi în diferite zone, inflamații de tendoane, de zone moi ca bursitele.

Chiar dacă sunt de departe cele mai frecvente, monturile nu sunt singurele deformări ale piciorului care ne pot "incomoda" mersul. Deși hallus vagus este cea mai frecvența, hallus varus degetul în ciocan sau chiar bătăturile dureroase sunt tot atâtea motive de a ajunge în cabinetul unui ortoped.

Cele mai frecvente probleme la nivelul tălpii

Bătăturile şi monturile sunt cele mai frecvente probleme care apar la nivelul tălpii, iar uneori suntem tentaţi să le confundăm, mai ales când bătăturile sunt mari, rigide și dureroase, şi par să deformeze piciorul.

Cu toate acestea, diferenţele între ele există şi sunt uşor de sesizat. În plus, apariţia bătăturilor poate semnala apariţia monturilor, mai ales la persoanele cu predispoziţie genetică. Astfel, bătăturile sunt o îngroşare a pielii, sunt dureroase şi sunt rezultatul frecării între picior şi pantof.

De asemenea, ele pot apărea la orice vârstă şi se vindecă de la sine prin îndepărtarea factorului declanşator, adică atunci când nu mai purtaţi pantofi incomozi. De cealaltă parte, monturile reprezintă în primul rând o deformare a piciorului, cu înclinarea degetului spre exterior. Deşi pot fi însoţite de bătături, monturile se caracterizează în primul rând printr-o rigiditate a articulaţiei degetului şi prin senzaţia de amorţeală care le pot însoţi. Apar cu predilecţie la femei, după vârsta de 40 de ani şi au o componentă genetică, adică dacă mama sau bunica au avut, sunt şanse destul de mari să aveţi şi dumneavoastră.

Oricare ar fi situaţia, şi bătăturile şi monturile pot apărea din cauza pantofilor neadecvaţi, tocmai de aceea este recomandabil să fiţi atenţi la tipul de încălţăminte pe care o purtaţi zi de zi. Iar tocurile înalte şi pantofii ascuţiţi şi cu calapod îngust ar trebui purtaţi doar la ocazii speciale, ocazii la care este bine să mergeţi în adidaşi şi să vă schimbaţi în acei pantofi de gală fix înainte de a intră la eveniment, urmând să îi daţi jos imediat după ce plecaţi, astfel minimalizând riscul apariţiei monturilor. Şi nu în ultimul rând, dacă sesizaţi apariţia unui mont, trebuie să căutaţi de urgenţă un podolog bun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Sanatate » Cum apar monturile şi cum se tratează aceste deformări ale piciorului