Cum dezinfectezi ca să te protejezi de coronavirus
Autoritățile române transmit o serie de recomandări privind protejarea în fața răspândirii coronavirusului. Una dintre măsurile pe care trebuie să le iei e menținerea curățeniei și dezinfectarea, în mod regulat.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Sfaturile sunt transmise de autorități.
- Când trebuie neapărat să te speli pe mâini.
Autoritățile române transmit o serie de recomandări privind protejarea în fața răspândirii coronavirusului. Una dintre măsurile pe care trebuie să le iei e menținerea curățeniei și dezinfectarea, în mod regulat.
Iată recomandările transmise de Grupul de Comunicare Strategică pe site-ul oficial cemafac.ro, destinat informării publicului:
Sfaturi pentru dezinfectare
- Curăță și dezinfectează frecvent suprafețele pe care le atingi cu dezinfectați pe bază de alcool sau clor. Acestea includ mese, clanțe, întrerupătoare de lumină, blaturi de bucătărie, mânere, birouri, telefoane, tastaturi, toalete, robinete și chiuvete.
- Dacă suprafețele sunt și murdare – folosește detergent sau săpun înainte de dezinfectare.
Opțiunile includ:
1. Diluarea înălbitorului (clorului) casnic.
2. Soluții alcoolice.
Cum cureți și dezinfectezi corect
- Poartă mănuși de unică folosință atunci când cureți și dezinfectezi suprafețele. Mănușile trebuie aruncate la gunoi după fiecare curățare pe care o efectuezi. Dacă se folosesc mănuși reutilizabile, acestea trebuie să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri.
- Poartă mănuși de unică folosință atunci când manevrezi rufe murdare de la o persoană bolnavă și aruncă-le după fiecare utilizare. Dacă folosești mănuși reutilizabile, acestea trebuie să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri. Spală-ți mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor!
- Membrii gospodăriei trebuie să își curețe des mâinile, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor și după contactul cu o persoană bolnavă, prin spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care săpunul și apa nu sunt disponibile și mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool, care conține cel puțin 70% alcool. Cu toate acestea, dacă mâinile sunt vizibil murdare, spălați prima dată mâinile cu apă și săpun.
- Membrii gospodăriei trebuie să urmeze acțiuni normale de prevenire a transmisiei viruslui la serviciu și acasă, inclusiv igiena mâinilor recomandată și evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii cu mâinile nespălate.
- Pe cât posibil, persoana bolnavă trebuie să mănânce / să fie hrănită în propria cameră. Articolele non-alimentare folosite în acest proces și care nu sunt de unică folosință trebuie manipulate cu mănuși și spălate cu apă caldă sau într-o mașină de spălat vase. Curăță-ți mâinile după manipularea acestor instrumente.
- Dacă este posibil, căptușește și dedică un coș de gunoi persoanei bolnave. Folosește mănuși atunci când arunci sacii de gunoi la tomberon. Spală-ți mâinile după manipularea sau aruncarea gunoiului.
Când trebuie neapărat să te speli pe mâini
- După ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți.
- După utilizarea toaletei.
- Înainte de a mânca sau pregăti mâncarea.
- După contactul cu animale domestice sau animale de companie.
- Înainte și după ce acorzi îngrijiri de rutină unei alte persoane care are nevoie de asistență (de exemplu, un copil).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰