Antena Meniu Search
x

Cum îți dai seama că ai nevoie de ochelari de vedere?

În ultimii ani ai observat în jurul tău tot mai multe persoane care au început să poarte ochelari. Cu toate acestea, specialiștii în oftalmologie spun că mulți nu poartă ochelari din simplul motiv că nu știu că au o problemă de vedere.

de Redactia Observator

la 19.12.2019, 11:52

Cum îți dai seama că ai nevoie de ochelari de vedere - Pexels

În ultimii ani ai observat în jurul tău tot mai multe persoane care au început să poarte ochelari. Cu toate acestea, specialiștii în oftalmologie spun că mulți nu poartă ochelari din simplul motiv că nu știu că au o problemă de vedere.

Poate că au trecut câțiva ani de la ultimul consult și nu ai observat degradarea graduală a vederii. Văzul se schimbă odată cu trecerea anilor, iar problemele care apar cel mai adesea sunt miopia și hipermetropia. Mai jos sunt câteva lucruri care te-ar putea convinge să mergi la un consult. În cel mai bun caz, îți vei confirma că vezi foarte bine. În cel mai rău caz, descoperirea unei probleme de vedere va duce la corectarea acesteia.

Vedere încețoșată

Dacă nu mai poți recunoaște un prieten aflat la trei metri distanță sau revista preferată se vede în ceață chiar și atunci când citești de aproape, s-ar putea să ai probleme de vedere. Dacă ai dificultăți atât cu vederea de aproape, cât și cu cea de la distanță, este vorba de astigmatism - o afecțiune comună care apare din cauza curburii corneei ochilor. Dacă vederea încețoșată persistă mai mult de 1-2 zile chiar și după ce te-ai odihnit, este recomandat să te adresezi unui specialist. 

Dureri de cap frecvente

Atunci când ai probleme de vedere, ochii și mușchii din jurul lor sunt suprasolicitați și se forțează pentru a oferi o imagine mai clară. Această oboseală oculară poate duce la apariția durerilor de cap. De exemplu glaucomul, o afecțiune des întâlnită mai ales în rândul celor cu vârste de peste 60 ani se manifestă prin dureri de cap severe, dureri de ochi, presiune oculară și vedere încețoșată. Este foarte important să te adresezi unui specialist deoarece, lăsată netratată, această afecțiune poate duce la degradarea nervului optic și, într-un final, la orbire. Un consult medical de specialitate poate ajuta la stabilirea diagnosticului și recomandarea unui tratament adecvat. Atenție, glaucomul este periculos deoarece poate să evolueze mult timp fără semne și simptome, de aceea consultul medical devine și mai important.

Probleme cu vederea nocturnă

Dacă ai dificultăți să vezi noaptea, activități precum condusul pot deveni dificile la orele serii. Dacă ai astfel de simptome și griji, s-ar putea să treci prin fazele incipiente ale cataractei. Această boală de vedere duce la apariția unor dificultăți de adaptare a ochilor de la vederea de zi la vederea nocturnă. Boala apare ca urmare a slăbirii mușchilor irisului care se contractă în absența luminii naturale și se manifestă prin vedere dublă și sensibilitate la lumină.

Oboseală oculară

Dacă 20 minute de citit te obosesc la fel de mult cât te obosea o oră de citit în urmă cu un an, s-ar putea să te confrunți cu oboseală oculară. Acest fenomen apare dacă lucrezi multe ore în fața computerului, atunci când conduci mult sau petreci mult timp în fața telefonului, a tabletei sau a televizorului. Dacă ajustarea luminii sau pauzele regulate nu îmbunătățesc această problemă, este recomandat să vezi un oftalmolog.

Vedere „ondulată”

Atunci când jaluzelele par rotunjite sau dacă ți se pare că anumite culori sunt mai puțin strălucitoare, poate fi un semn de degenerare maculară, o afecțiune care afectează zona centrală a retinei și reprezintă cauza principală a pierderii vederii. Alte simptome ale degenerării maculare includ reducerea vederii la unul dintre ochi, vederea încețoșată a literelor mici și dificultăți în recunoașterea celor aflați la doi-trei metri distanță.

Vederea unor aure în jurul obiectelor

Dacă obiectele sau sursele de lumină par a avea o dublare în jurul lor (aură), s-ar putea să fie nevoie să porți ochelari. Aurele în jurul becurilor, al farurilor de mașină și al altor surse luminoase sunt asociate miopiei, hipermetropiei și astigmatismului, deci este bine să mergi la doctor pentru stabilirea corectă a diagnosticului și recomandarea lentilelor potrivite.

Ochii umezi

Potrivit doctorilor, un exces de umezeală a ochilor poate fi un prim semn că ai nevoie de ochelari. Un control de specialitate va ajuta inclusiv la excluderea altor probleme care ar putea cauza aceste simptome, așa cum sunt alergiile sau afecțiunile glandei tiroide. 

Confuzie la citit

Dacă pierzi rândurile atunci când citești sau dacă trebuie să menții ritmul folosindu-te de un creion și faci acest lucru regulat, s-ar putea să te confrunți cu o problemă de vedere. De exemplu, strabismul apare atunci când ochii nu sunt aliniați corect, iar punctul central al vederii este în locuri diferite. 

Frecarea ochilor

Acest fenomen apare pe fondul oboselii oculare iar dacă pauzele nu ajută este posibil să fie nevoie de o pereche de ochelari. Pe de altă parte, frecatul ochilor este asociat și conjunctivitei alergice și alergiilor sezoniere, deci consultul de specialitate este necesar pentru clarificarea problemei.

Simptome aparent banale care în multe cazuri trec dacă faci o pauză se pot transforma în probleme serioase de sănătate. Dacă aceste simptome nu dispar după una-două zile este bine să mergi la oftalmolog pentru o investigație amănunțită. 

Sursa foto: Pexels

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Cum îți dai seama că ai nevoie de ochelari de vedere?