Cum menținem puternic sistemul imunitar în sezonul rece. Pe lângă o dietă echilibrată și un stil de viață activ, trebuie să fim atenți și la stres
Imediat cum vremea s-a răcit au şi început să apară primele semne de răceală, pentru că imunitatea noastră scade. Specialiștii ne sfătuiesc să fim mai atenți la sănătatea noastră, mai ales acum, când corpul nostru trebuie să lupte cu diverse bacterii și virusuri.
Este deja ştiut că în lunile reci imunitatea scade. Iar pentru a ne menține sănătoși în această perioadă presărată cu viroze respiratorii, specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită alimentației noastre de zi cu zi, dar şi mişcării fizice.
"Ar fi bine să avem trei mese pe zi, dimineața, la prânz şi seara, cu proteine, glucide, lipide, în cantităţi moderate", explică medicul Cristi Săndulescu. "Fie că dăm o tură de parc, fie că facem o alergare, în felul acesta putem să ne îmbunătăţim şi starea de spirit, şi starea psihică, şi imunitatea, chiar dacă afară este frig", potrivit antrenoarei de fitness Elena Pariş.
Pe lângă o dietă echilibrată și un stil de viață activ, trebuie să fim atenți și la nivelul de stres, şi asta pentru că, acesta este inamicul numărul unu al sistemului imunitar. "Cu cât suntem mai stresaţi cu atât sistemul imunitar funcţionează mai precar.
Recomandarea medicilor
Asta pentru că, corpul notru şi creierul nostru trebuie să depună mai mult efort în a gestiona stresul, decât în a gestiona restul problemelor, care pot apărea la nivelul corpului. Să ne găsim mici momente, măcar cinci minute pe zi, în care să facem lucruri care ne ajută să ne relaxăm, lucruri care ne fac plăcere", spune psihologul Roxana Maria Niţuică.
Menținerea sănătății în lunile reci poate fi o adevărată provocare. "În primul rând suplimentele, nu uit de suplimente, şi apoi, mişcare, mersul pe jos sau chiar la sală. Luând diverse suplimente: vitamina C, ceaiuri, lămâie cu miere, multe legume, fructe". De asemenea, medicii ne sfătuiesc să evităm postul prelungit, deoarece acesta poate provoca deficiențe nutriționale și poate slăbi capacitatea organismului de a combate infecțiile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰