Antena Meniu Search
x

Video Cum ne comportăm în caz de depresurizare a avionului. Măștile asigură oxigen pasagerilor pentru aproximativ 15 minute

Pentru mulţi, orice călătorie cu avionul vine la pachet cu emoţii şi teama de zbor. Specialiştii spun însă că dacă am lăsa telefonul pentru câteva clipe şi am asculta instructajul echipajului de bord, în caz de urgenţă am şti ce să facem, iar asta ne-ar putea salva viaţa. Spre exemplu, ce înseamnă depresurizarea şi ce facem când se întâmplă? Sonia Simionov ne arată cum ne comportăm într-o astfel de situaţie.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 23.10.2021, 21:07

Vezi și

Pornim de la presiune. Ştiţi acele urechi înfundate în timp ce urcă avionul sau la scufundări, dacă aţi fost vreodată? Acolo simţim presiunea. Ea este zero la nivelul mării şi poate fi suportată de omul obişnuit până pe la vreo 2.400 de metri. 

Apoi, indiferent de altitudinea de croazieră la care zboară avionul, presiunea rămâne la fel în cabină. Adică, la nivelul celor 2.400 de metri. Ca o comparaţie, pe vârful Moldoveanu e un aer respirabil exact la această altitudine. 

Depresurizarea poate fi fatală dacă aeronava nu coboară la pragul de siguranță

Problemele mari intervin la depresurizare. Cea necontrolată. Poate apărea din cauza unei defecţiuni la sistemul de compresie, din cauza unor erori umane sau tehnice, în urma unor turbulenţe severe, ori chiar fisuri în geamurile avionului. Există mai multe tipuri de depresuruzări: rapidă, explozivă sau lentă. Orice depresurizare care se întâmplă mai sus de trei mii de metri necesită coborârea rapidă a aeronavei la 2.400 de metri. Pragul de siguranţă. Asta înseamnă o coborâre bruscă. Pentru asta, sunt activate măştile de oxigen. Cad din plafon şi trebuie puse repede pe faţă, altfel, riscul de traumatism pulmonar este major. Şi poate fi chiar fatal. 

Pe acelaşi subiect

Masca asigură oxigenul pasagerilor aproximativ 15 minute

Respirăm normal. Masca asigură oxigen pasagerilor, timp în care piloţii coboară aeronava la plafonul de siguranţă. Atenţie, oxigenul nu este nelimitat. El a fost calculat pentru câteva minute, cam 15.

Am mai putea vorbi, acum, despre cum ne punem masca de oxigen pe faţă şi cum nu ne panicăm. Dar sunt convinsă că aceste informaţii le veţi asculta cu mult mai mare atenţie data viitoare când memebri echipajului vor face instructajul acela. plictisitor. Nu mai pare aşa plictisitor acum, nu?

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Sanatate » Cum ne comportăm în caz de depresurizare a avionului. Măștile asigură oxigen pasagerilor pentru aproximativ 15 minute