Video Cum putem face diferența între gastrită și ulcer. Sunt cele mai întâlnite diagnostice primăvara, în sezonul problemelor digestive
Primăvara este recunoscută ca fiind sezonul problemelor digestive. Iar gastrita şi ulcerul gastric sunt printre cele mai întâlnite diagnostice. Cum facem diferenţa între cele două aflăm chiar acum la Rubrica Medicală.
Gastrită şi ulcerul gastric sunt printre cele mai întâlnite probleme digestive. Când vorbim în termeni colocviali, uneori chiar le confundăm, şi pe bună dreptate, simptomele lor se aseamănă: amândouă înseamnă în primul rând, dar nu mereu, dureri puternice de stomac însoţite de greaţă şi uneori chiar vărsături.
Principala diferenţă între gastrită şi ulcer
Principala diferenţă între gastrită şi ulcer este tipul de leziune care există la nivelul mucoasei stomacului sau, după caz, duodenului. Dacă în cazul gastritei vorbim despre o inflamaţie, în cazul ulcerului vorbim deja despre leziuni profunde.
Gabriela Şmira, medic gastroenterolog: Cauza cea mai frecventă este prezența helicobacter pylori, care este simptomatică în prezența altor factori stres, mediu sau dietă. Pacienții consumatori de antiinflamatoare nesteroidiene trebuie tratați primii.
Gastrita poate fi acută sau cronică, la fel, ulcerul poate fi localizat în zona stomacului sau în duoden. În cazul amândurora, pacientul ajunge la medic din cauza durerilor puternice în capul pieptului, însoţite uneori de pierderea apetitului, greaţă şi chiar vărsături.
Gabriela Şmira, medic gastroenterolog: Această diferența se face doar de către medicul gastroenterolog, nu o poate face pacientul singur. Gastrită poate fi diagnosticată doar clinic, dar ulcerul necestita confirmarea examenului endoscopic.
Schimbarea stilului de viaţă este obligatoriu pentru a evita recidiva
Evident, pentru că problemele digestive să fie vindecate, este necesar un diagnostic corect. Cu toate acestea, doar tratamentul medicamentos nu este suficient. În cazul problemelor digestive, schimbarea stilului de viaţă este obligatoriu pentru a evita recidiva.
Gabriela Şmira, medic gastroenterolog: Foarte important este regimul alimentar, mai ales în perioadele de acutizare, stresante, când luăm alte medicamente pentru o altă patologie trebuie să fim foarte atenți la regimul alimentar, fără crudități, fără alcool. Fumatul pe stomacul gol, cafeaua pe stomacul gol, toate acestea duc la apariția simptomelor dispeptice.
Deşi adulţii sunt principalii pacienţi cu probleme digestive, gastrită poate apărea şi la copii. În cazul acestora, igienă este una dintre cauzele importante, precum şi consumul de alimente din surse discutabile. În cazul copiilor, gastrită poate fi și un simptom al bolii celiace nediagnosticate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰