Antena Meniu Search
x

Cum putem preveni apariţia herniei şi ce simptome ar trebui să ne pună pe gânduri

Hernia este o problemă responsabilă anual pentru mai bine de 20 de milioane de operaţii. Din fericire, hernia abdominală este, în prezent, mai uşor de tratat datorită chirugiei robotice.  

de Redactia Observator

la 12.03.2024, 13:16

Vezi și

Câte tipuri de hernie există?

Victor Radu, medic primar chirurgie generală: Există două categorii mari. Este vorba de herniile primare, care se dezvoltă prin orificii preformate, puncte slabe anatomice ale peretelui abdominal şi herniile incizionale care apar printr-o cicatrice ca urmare a intervenţiei chirurgicale anterioare. 

Care sunt primele simptome?

Victor Radu, medic primar chirurgie generală: Hernia fiind exteriorizarea unui organ intraabdominal prin aceste orificii, în afara cavităţii abdominale, se manifestă printr-o denivelare a reliefului peretelui abdominal. Ca atare, pacientul va observa o umflătură pe care o va putea să o reintroducă uşor prin simpla palpare. Durerea este caracteristică herniei complicate. 

Ridicăm un obiect greu. Ce se întâmplă în momentul acela în organism?

Victor Radu, medic primar chirurgie generală: Gândiţi-vă la un efort brusc şi intens, aşa numita opintire, în care presiunea creşte foarte brusc în cavitatea abdominală şi imaginaţi-vă o mânuşă de cauciuc, plină cu apă, pe care o strângeţi într-o parte. Desigur că presiunea se va exercita egal în toate părţile, deci va bomba zona slabă. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Cum putem preveni apariţia herniei şi ce simptome ar trebui să ne pună pe gânduri