Antena Meniu Search
x

Video Cum să ne protejăm și îngrijim părul în sezonul rece. Tratamente împotriva căderii acestuia, recomandate de medicul dermatolog

Iarna nu este doar sezonul virozelor, ci și al problemelor cu pielea și părul. Pentru că şi ele au de suferit din cauza frigului, umezelii, căciulilor şi fularelor care le acoperă sau pur şi simplu din cauza lipsei de vitamine. Specialiștii spun că o astfel de ciclicitate este firească, însă dacă problemele durează prea mult, poate că nu ar fi o idee rea să faceți o programare la dermatolog.

de Redactia Observator

la 11.01.2023, 08:30

Vezi și

Probabil că este firesc să pierdeţi până la 100 de fire de păr pe zi, mai ales în anumite perioade. Şi dacă există semne că părul căzut este înlocuit de fire tinere şi sănătoase, perioadele in care podoaba capilara se "înnoiește" sunt chiar de dorit.

Viviana Iordache, medic dermatolog: Fiziologic, la 50 de ani avem jumătate din părul de la 20

Faptul că după duş sau după ce ne pieptănăm seara nu înseamnă un motiv de stres, dacă e o cădere de peste 100 de fire sau în şuviţe, trebuie să ne prezentăm la consult. În funcție de alte semne specifice, medicul va putea recomanda un tratament sau anumite analize. Mai ales ca banală cădere a parului, poate avea cauze extrem de complexe.

Viviana Iordache, medic dermatolog: Cauzele nutriţionale şi hormonale ocupă peste 80 la sută din cei care se prezintă la dermatolog. În primul rând trebuie să ne prezentăm la consult la dermatolog. Dacă medicul dermatolog vă consideră că are nevoie de tratament adjuvant către ginecolog sau endocrinolog, ne trimite la specialitate pentru că trebuie sa tratament cauză şi apoi efectul.

Pe acelaşi subiect

Îngrijirea necorespunzătoare poate agrava căderea părului

Nu doar problemele de sănătate pot agrava căderea părului. Uneori şi îngrijirea necorespunzătoare are rolul ei negativ.

Viviana Iordache, medic dermatolog: Într-un mod greșit este considerat că vopsitul părului sau anumite tratamente de îndreptare a părului, de exemplu clasicul permanent, produc căderea părului. Dimpotrivă, vopsitul dacă este făcut cu un ton mai deschis este un stimulator pentru rădăcină. Paradoxal, anumite tratamente care ar trata pentru căderea părului, duc la căderea părului și mă refer la cele uleioase.

Și asta pentru că sufocă practic rădăcina. Probleme pune și coafarea "agresivă" a părului. Așa că, lăsați mai ușor placa, peria rotativă și uscătorul de păr, mai ales dacă le folosiți la temperaturi înalte. Mâncați sănătos și lăsați-vă părul să…respire.

Printre cauzele interne ale căderii părului se numără și afecțiuni ale tiroidei, dereglările hormonale, alimentaţie necorespunzătoare, anumite infecţii, afecţiuni autoimune, boli de piele, tratamente medicamentoase.

Printre cauzele externe ale căderii părului se numără folosirea excesivă a plăcii, ondulatorului, uscătorului la temperaturi mari, traumatisme la nivelul scalpului, anumite tratamente pe bază de ulei, coafuri care forţează rădăcina firului de păr.

În primul rând, aerul este mai uscat iarna. Un aer uscat vrea să își tragă apă din lucrurile cu care intră în contact: ați ghicit = pielea si părul. Aerul uscat ne usucă și părul, fapt care poate accelera căderea lui. Un alt factor predisponzant poate fi purtarea de fes/caciulă foarte strânse pe scalp. Asigurați-vă că ceea ce purtați pe cap să fie elastic și încăpător. Frigul și aerul rece sunt alți factori predispozanti.

Frigul îți răcește scalpul ceea ce duce la vasoconstrictie - strângerea vaselor de sânge din scalp, ceea ce va diminua aportul de sânge cu nutrienți la nivelul rădăcinii firului de păr. Și asta poate accelera căderea părului.

O meta-analiză recentă a analizat efectele anumitor suplimente pentru păr - și aici am avut niște rezultate surprinzătoare. S-au dovedit eficiente împotriva căderii firelor de păr: Uleiul de semințe de dovleac, vitamina D la persoanele cu deficit de vitamina D, zinc la persoanele cu deficit de zinc,

Biotina (vit B7) nu a favorizat creșterea altor fire de păr, dar a întărit firele de păr deja crescute. Plus alte suplimente, cum ar fi proteinele din ierburi marine, ceaiuri de diferite feluri, au arătat anumite beneficii.

In final, trebuie să înțelegem că această cădere a părului este o singura probleme cu multe cauze posibile și tot atatea soluții. Tot ce trebuie să facem este să conștientizăm problema și să apelăm la medic, în special la un medic care este la curent cu noile cercetări, pentru soluții specifice care să ne ajute precis.

Factorii care accelerează căderea părului:

- aerul uscat (iarna)

- purtarea căciulii foarte strânse pe scalp

- frigul si aerul rece

Tratamente împotriva căderii părului:

- Suplimente dovedite eficiente

- Uleiul de seminţe de dovleac

- Vitamina D (la persoanele cu deficit de vitamina D)

- Zinc (la persoanele cu deficit de zinc)

- Biotina ( vitamina B7)

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Sanatate » Cum să ne protejăm și îngrijim părul în sezonul rece. Tratamente împotriva căderii acestuia, recomandate de medicul dermatolog