Cum scapi de parodontoza cu ajutorul laserului?
Ce este parodontoza? Parodontoza/ Paradontoza/ Parodontopatia este o boala care afecteaza gingia si oasele maxilare si care in timp duce la mobilitatea si pierderea dintilor.
Ce este parodontoza? Parodontoza/ Paradontoza/ Parodontopatia este o boala care afecteaza gingia si oasele maxilare si care in timp duce la mobilitatea si pierderea dintilor.
Aceasta boala a fost observata si tratata (de multe ori fara succes) cu fel de fel de remedii imaginate de oameni inca de pe vremea romanilor. Primul tratat serios in stomatologie care a explicat problemele dentare si parodontale a fost scris in 1746 de medicul francez Pierre Fauchard.
2. Cum apare boala parodontala?
In general afectiunile parodontale apar la persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani dar exista si posibilitatea ca parodontoza sa aiba un debut tarziu ( dupa varsta de 50 de ani) sau dimpotriva, un debut timpuriu si agresiv(pana in varsta de 20 de ani). Aceste cazuri sunt mai rare, dar un lucru este cert: netratata, aceasta afectiune va avea urmari drastice.
Cauzele aparatiei parodontozei sunt diverse iar printre ele se numara:
-
igiena orala precara si lipsa detartrajului profesional la 6 luni - este cea mai des intalnita cauza a parodontozei. Acumularile masive de tartru duc la gingivite, retractii gingivale masive si parodontoza.
-
mostenirea genetica;
-
fumatul - o alta cauza importanta care in combinatie cu o igiena orala nesatisfacatoare si lipsa detartrajului, are efecte drastice pe termen lung;
-
dezvoltarea unor afectiuni sistemice- ex. diabet;
-
unele medicamente.
In primul rand un pacient cu parodontoza are nevoie de o igienizare profesionala completa (detartraj, periaj, airflow). Astfel, cavitatea bucala este asanata, depozitele mari de tartru sunt indepartate iar gingia si dintii sunt pregatiti pentru o evaluare clinica corecta din partea medicului dentist.
Dupa examenul clinic, este indicata o radiografie panoramica pentru ca medicul sa poata observa radacinile dintilor, oasele maxilare si sa poata aprecia afectarea osului in suspiciunea de boala parodontala.
In urma stabilirii diagnosticului de parodontoza, se trece la urmatoarea etapa- Parodontograma. Cu ajutorul unei sonde parodontale cu capul bont, medicul dentist masoara foecare punga parodontala de jurul imprejurul fiecarui dinte. Parodontograma este repetata la 1 luna dupa interventia laser pentru a observa reducerea si vindecare pungilor parodontale.
Cu dintii si gingia curatate, se face anestezie locala si interiorul gingiei si parte din radacina dintilor sunt curatate cu niste instrumente manuale numite chiurete. Astfel se realizeaza un detartraj in profunzime si se curata si finiseaza cele mai greu accesibile zone de pe dinti si gingie. In timpul chiuretajului subgingival se fac spalaturi cu apa oxigenata si se sterge cu comprese sterile.
3. Ce este laserul dentar?
Laserul dentar este o tehnologie ultramoderna, foarte blanda si nedureroasa, insa cu rezultate excelente pe termen lung.
Ceea ce pana acum ceva vreme se considera imposibil de tratat sau beneficia doar de interventie chirurgicala, poate fi acum tratat NON- chirurgical, cu ajutorul laserului stomatologic..
Procedura cu laserul presupune eliminarea bacteriilor aflate subgingival si in profunzimea tesuturilor, bacterii raspunzatoare de aparitia bolii. Manopera nu necesita anestezie in majoritatea cazurilor! Fiind bactericid, laserul decontamineaza eficient tesuturile si creeaza mediul curat si propice vindecarii tesuturilor.
4. Folosirea laserului in parodontoza si tratamentul gingivitei cu laser.
In acest moment avem terenul pregatit pentru a dezinfecta pungile parodontale, gingia si dintii.
In functie de tipul de laser folosit si de lungimea de unda sunt stabiliti niste parametrii de lucru care sa fie eficienti in compaterea microorganismelor patogene din pungile parodontale.
In functie de cazul clinic se stabileste un protocol de lucru dar in general acest protocol consta in 4 sedinte dupa cum urmeaza.
-
Prima sedinta dureaza aproximativ 1 ora, 1 ora si jumatate si presupune explicarea tehnicilor corecte de igienizare acasa si tratamentul laser propriu-zis. Medicul dentist actioneaza laserul de jur imprejurul fiecarui dinte in parte, pe toate suprefetele dintilor si pe interiorul gingiei si ocazional se fac spalaturi cu apa oxigenata.
-
A doua sedinta are loc la 1 saptamana distanta. Se face evaluarea noilor obiceiuri de igienizare si se reintervine cu laserul pe toti dintii
-
Dupa o saptamana are loc a treia sedinta si se repeta interventia cu laserul. A 2-a si a 3-a sedinta dureaza aproximativ 1 ora fiecare.
-
A patra sedinta are loc la 1 luna de zile dupa cea de-a treia sedinta si presupune refacerea parodontogramei cu masurarea pungilor parodontale, o reinterventie cu laserul pe toti dintii si reevaluarea igienei facute acasa.
In primul an de monitorizare, se vor face igienizare si parodontograme la 3 luni de la a 4-a sedinta. In al 2-lea an se face o reevaluare si se verifica stabilitatea pacientului din punct de vedere parodontal.
Tratamentul gingivitei cu laser presupune mai putine sedinte si o evaluare la 6 luni.
5. Ce avantaje prezinta laserul in parodontopatii si gingivite?
-
Eliminarea sangerarii gingivale - pacientii cu parodontopatii prezinta gingii inflamate, sensibile si sangerande chiar la o atingere fina sau la periaj. Laserul dentar reduce inflamatia si sangerarea gingivala dispare.
-
Poate fi adaptat in functie de nevoile pacientului - lungimea de unda a razei laserului si frecventa cu care el este folosit pot fi schimbate si adaptate pentru fiecare caz in parte in functie de gravitatea lui.
-
Proces rapid de vindecare - alternativa este operatia chirugicala. Cand se intervine chirugicala asupra parodontiului, vindecarea este greoaie, neplacuta pentru pacient si de multe ori dureroasa. Pacientul deseori va avea nevoie de tratament antibiotic si
tratament cu antiinflamatoare.
Cand folosim laserul de cele mai multe ori pacientii prezinta un foarte mic disconfort la nivelul gingiilor si nu au nevoie de medicatie antiinflamatoare sau antiobiotice. Vindecarea este rapida si rezultatele se vad in cateva zile.
d. Minim invaziv - gingia nu este taiata si data la o parte, sangerarea este minima si nu se folosesc fire de sutura.
e. Reducerea riscului infectiei bacteriene - prin proprietatile lui bactericide. Laserul dezinfecteaza eficient pungile parodontale si reduce riscul reaparitiei infectiei bacteriene.
f. Prezervarea tesuturilor dentare sanatoase - tehnologia laserului permite actionarea strict pe tesuturile afectate. De exemplu in curatarea cariilor, laserul va actiona doar pe smaltul si dentina afectata si astfel dispare riscul indepartarii unei portiuni de dinte sanatos. De asemenea sensibilitatea si riscul reaparitiei cariilor sunt mult mai mici comparativ cu metodele clasice de idepartare a cariei dentare.
6. Daca suspectezi ca ai o afectiune parodontala sau au trecut mai mult de 6 luni de la ultima vizita la un medic dentist, este indicat sa contactezi o clinica stomatologica care tratateaza parodontoza pentru un consult de specialitate.
- Autorul acestui articol este dr. stomatolog Radu Vlad Marius
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰