Antena Meniu Search
x

Cum va fi inclusă testarea COVID în certificatul verde. Rafila: NU vine cineva cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, miercuri, că introducerea testării în certificatul COVID, pentru a se putea intra în centre comerciale sau alte locuri, presupune testarea într-un loc conectat la sistemul informatic naţional.

de Redactia Observator

la 08.12.2021, 15:39

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, decembrie 2021
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii - Profimedia

Rafila a explicat că, prin introducerea testării, se oferă populaţiei posibilitatea de a merge şi în alte magazine, nu doar în cele alimentare şi în farmacii, existând şi alte produse de care oamenii au nevoie, scrie News.ro.

Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce presupune exact testarea inclusă în certificatul verde, şi a afirmat: ”O persoană care se testează la un operator care este conectat la sistemul informatic naţional (...) rezultatul testului este introdus în sistemul informatic şi, într-un interval relativ scurt de timp, el este posesori certificatului verde încât să poată să acceseze serviciile care sunt permise pentru astfel de utilizatori”.  

Explicaţiile ministrului Sănătăţii

Rafila a explicat că procedura se referă chiar şi la testele antigen rapide pentru intrarea în centrele comerciale: ”Acest test pe bază de antigen trebuie realizat într-un centru de testare- centrele comerciale pot deschide astfel de centre, racordate la sistemul informatic naţional. Te testezi, ai pe telefon certificatul verde şi intri în magazin” 

”Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test. Nu. Discutăm de un certificat digital COVID cu toate cele trei elemente  - vaccinare, trecere prin boală, testare. Când se scanează codul QR se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de test – 48 sau 72 de ore. Nu este vorba despre persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR cod care poate să fie citit la terminalele agenţilor economici”, a adăugat ministrul.  

Acesta a explicat că decizia a fost luată pentru a elimina discriminarea, dar şi pentru a da posibilitatea oamenilor să meargă să-şi procure materialele de care au nevoie şi în magazinele celelalte, nu doar mâncare şi medicamente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Cum va fi inclusă testarea COVID în certificatul verde. Rafila: NU vine cineva cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test