Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video De ce nu aducem Paxlovid în România, pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19

Din nou schimbari privind testarea Covid. Ministrul Sănătăţii s-a răzgândit şi a decis ca centrele din spitale să funcţioneze doar în weekend. Alexandru Rafila nu s-a înţeles nici cu Pfizer, care urma să ne trimită medicamente anticoronavirus.

de Redactia Observator

la 28.01.2022 , 11:22

Alexandru Rafila spune că românii fac cozi la spitale, ca să se testeze pe gratis, pentru a putea pleca în vacanţe. Consecinţa este că, de luni până vineri, persoanele care suspectează că s-au infectat trebuie să se ducă la medicul de familie pentru verificare. Problema este că doar o treime dintre cabinetele particulare au încheiat contracte pentru testare cu CNAS. 

Ministrul Sănătăţii a explicat şi de ce România nu s-a înţeles cu Pfizer pentru pastila Paxlovid, folosită în tratarea Covid-19, şi a achiziţionat în schimb 50.000 de cutii de Molnupiravir, de la concurenţă.

"Ne-au pus niște condiții comerciale și un contract tipic din Statele Unite care e foarte greu de adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte de greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond", a explicat Alexandru Rafila.

Vezi și

România se tratează cu Molnupiravir

Pe acelaşi subiect

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, joi, Paxlovid, pastila Pfizer pentru tratarea coronavirusului, devenind astfel primul tratament antiviral oral pentru boală autorizat în Europa.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că luni vor ajunge în ţară 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicament inovativ antiviral, care se administrează pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

"Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral - Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru", a afirmat Rafila joi, înaintea şedinţei de guvern.

Miercuri, ministrul Rafila preciza că a încheiat contractul şi a stabilit ultimele detalii privind livrarea acestui produs. "Am încheiat contractul, am semnat şi am stabilit ultimele detalii privind livrarea primului dintre cele două produse inovative, Molnupiravir, mă refer la cel care se administrează pacienţilor cu risc crescut, simptomatici, în centrele de evaluare sau în spitale", spunea ministrul.

El arăta că acest lucru va avea un impact favorabil în ceea ce priveşte scăderea presiunii pe secţiile de terapie intensivă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Sănătate » De ce nu aducem Paxlovid în România, pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19