Antena Meniu Search
x

Video Molnupiravir, pastila împotriva Covid, ar putea fi disponibilă în România în câteva săptămâni. Medicii sunt încântaţi: "Sunt puţine reacţii adverse"

Lupta împotriva COVID se dă pe un nou front. Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat un nou medicament pentru a trata boala în stadiile incipiente. Molnupiravir este un antiviral sub formă de pilule, are puţine reacţii adverse şi reduce la jumătate riscul de spitalizare şi deces. În câteva săptămâni, ar putea ajunge şi la noi.

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 08:28

Vezi și

Anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului i-a încântat pe medicii care tratează de aproape doi ani bolnavii de coronavirus. Molnupiravir este printre puţinele antivirale cu administrare orală aprobate în tratatea COVID şi singurul medicament creat special pentru a trata această boală. Rezultatele studiilor sunt promiţătoare. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Sunt destul de puţine reacţii adverse. Avantajul pe care-l are este că se administrează pe cale orală şi poate fi un tratament pe care să-l folosesc acasă, să fie prescris de medicul de familie sau un alt medic.

Când ar putea ajunge medicamentul Molnupiravir în România 

Mai trebuie rezolvată acum doar partea logistică, astfel încât să ajungă în spitale şi în reţeaua publică de farmacii. Molnupiravir ar putea fi disponibil în câteva săptămâni. Studiile clinice arată faptul că acest medicament, dacă este administrat în primele cinci zile de la debutul bolii, poate reduce riscul de spitalizare şi deces cu până la 50%

Pe acelaşi subiect

Medicii spun că nu putem înlocui vaccinul cu niciun medicament. Imunizarea se face ca metodă de prevenţie, în vreme ce tratamentul este pentru cei care s-au îmbolnăvit deja. Părerile rămân împărţite.

Localnic: Eu zic că tratamentul, eşti mult mai sigur, parcă, faţă de vaccin

Localnic: Şi medicamentele şi vaccinul sunt supuse încercării.

Localnic: Eu aş alege tratamentul, fie el şi preventiv. Acest vaccin, aceste vaccinuri încă nu sunt testate. 

Localnic: Un vaccin. E mai puţin agresiv pentru organism, pentru ficat eu m-aş vaccina şi n-aş lua, n-aş face niciun medicamant.

Molnupiravir a fost aprobat deja de o săptămână în Marea Britanie, dar nici aici nu a ajuns încă în spitale şi nu este folosit deocamdată în tratamentul bolnavilor COVID. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Molnupiravir, pastila împotriva Covid, ar putea fi disponibilă în România în câteva săptămâni. Medicii sunt încântaţi: "Sunt puţine reacţii adverse"