Antena Meniu Search
x

Decesele cauzate de infarct cresc cel mai mult în perioada Crăciunului. Specialiştii explică de ce

Sărbătorile pot fi de infarct, la propriu. Cazurile de infarct cresc la sfârşit de an și culminează cu ziua de 25 decembrie. Studiile arată că zilele de luni sunt cele în care se înregistrează cele mai multe decese din această cauză. Anul acesta şi Crăciunul, şi Revelionul cad chiar într-o zi de luni. Iată recomandările specialiştilor pentru sărbători liniştite.  

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 19.12.2023, 08:32

Vezi și

Stresul cu pregătirile, mâncarea multă şi plină de grăsimi şi un stil de viaţă nesănătos pot deveni premisele unor tragedii de sărbători. Problemele cardiace ereditare, diabetul sau obezitatea şi sedentarismul se adaugă la tabloul dramatic.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Dacă într-o zi obişnuită aici la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti sunt internaţi 10-11 pacienţi cu boli cardiace, în perioada 24 decembrie-1 ianuarie, sunt internaţi 15-16 bolnavi.

Infarctul provoacă blocarea fluxului de sânge prin arterele care ne hrănesc inima şi o porţiune din cord nu mai funcţionează cum trebuie. Simptomele sunt durerea în piept care se poate resimţi spre umeri, braţul stâng şi la baza gâtului, dar şi respiraţie îngreunată. Medicii spun că este foarte important ca cel puţin o persoană din familie să ştie să acorde primul ajutor în caz de infarct.

Sincron Ştefan Busnatu, cardiolog: Ne putem da seama că o persoană face stop cardiac dacă cade din picioare lângă noi, vedem că nu mai suflă, vedem că nu mai reacţionează. E foarte important să aplicăm manevrele de resuscitare de bază, reprezentate din masajul cardiac extern şi din respiraţie gură la gură, în timp ce cineva de lângă noi sună la serviciile de urgenţă.

Pe acelaşi subiect

Recomandările specialiştilor

Pentru a verifica eventualele probleme cardiace, medicii recomandă un test de efort.

Ştefan Busnatu, cardiolog: Există o recomandare chiar după vârsta de 35 de ani de efectuare a unui test de efort înainte de a începe activităţi fizice cu scop de sănătate. Testul îţi cuantifică efectiv cum îţi cuplează plămânii cu inima şi cu muşchii.

Recomandarea este ca în perioada următoare să avem grijă la ce mâncăm şi câtă mişcare facem.

Bogdan Opriţa, medic UPU SMURD: Să fie cumpătaţi în ceea ce mănâncă, să evite deplasrările pe distanţe lungi dacă se poate, să nu conducă obosiţi sau sub inflenţa băuturilor alcoolice.

Costel Cosloc, antrenor fitness: Recomand undeva la minum 30 de minute de activitate, fie că mergem la sală sau ieşim în parc să facem o plimbare sau facem 10.000 de paşi prin diferite activităţi. Să păstrăm cantităţile moderate şi să nu ne aruncăm în a le combina. Nu trebuie să combinăm mai multe tipuri de proteină. Dacă vrem să savurăm un caltaboş, este important să ne oprim la el, sau tobă sau sarmale, să nu avem nici cantităţile prea mari, nici să nu le combinăm între ele. Să nu ne aşezăm la masă şi să punem totul în aceeaşi farfurie

Medicii din camerele de gardă spun că în perioada sărbătorilor au cu 20-30% mai multe urgenţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Decesele cauzate de infarct cresc cel mai mult în perioada Crăciunului. Specialiştii explică de ce