Antena Meniu Search
x

Donatorii de sânge nu sunt testați pentru COVID-19

Pentru o banală răceală, oamenii care vor să doneze sânge sunt întorşi din drum. Şi, totuşi, în plină pandemie de coronavirus, nimeni nu verifică dacă donatorii sunt infectaţi cu noul virus. Aşa se face că în Dolj, o femeie de 67 de ani, după ce a donat sânge, a aflat că avea Covid-19.

de Redactia Observator

la 14.05.2020, 15:35

Vezi și
  • O anchetă epidemiologică a fost începută.
  • Medicii fac apel la donatorii cunoscuţi ca să vină să doneze.

În 27 aprilie, femeia a donat sânge aici, la Centrul de Transfuzii din Craiova. O săptămână mai târziu, adică pe data de 4 mai a ajuns din nou în spital cu simptome de COVID-19.

A fost testată pe 8 mai, pozitiv. Timp suficient încât sângele să-şi urmeze cursul şi a ajuns deja la un pacient care avea nevoie de el.

O anchetă epidemiologică a fost deja începută printre cunoscuţii femeii. Donarea sângelui de la un caz pozitiv pentru coronavirus nu intră însă în protocoale.

Reporter: Strict de donarea de sânge, se impune vreo anchetă?

Ştefan Popescu, DSP Dolj: Nu este în procedură anchetă specială pentru donarea de sânge.

Reporter: Pacientul care a primit sânge donat de această femeie, ştiţi cumva, a fost testat?

Ştefan Popescu, DSP Dolj: Nu cunosc.

La nivel naţional, nu există o procedură care să includă testarea donatorilor pentru COVID. La fiecare centru de trasfuzii, directorii iau propriile decizi pentru prevenţie.

La Târgu Jiu, medicii fac apel la donatorii cunoscuţi ca să vină să doneze. Ca o măsură în plus de siguranţă, tot sângele care este donat este păstrat în carantină timp de 14 zile, la temperaturi de până la - 30 de grade.

Călina Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzii Târgu Jiu: Cereri foarte mari din partea spitalelor în aceste zile încât am făcut şi un apel pentru toţi donatorii să vină, în special pe cei cu grupele 0 negativ, B pozitiv, AB pozitiv, de altfel cu toate grupele, doar să vină să doneze.

Potrivit unui document al Organizaţiei Mondiale al Sănătăţii, în teorie, infectarea s-ar putea face prin transfuziile de sânge. Preventiv, în cel mai mare focar de coronavirus din România, la Suceava, donatorii sunt testaţi gratuit la DSP.

Procedura este una destul de complicată. Astfel că sucevenii care sunt din zona roşie şi vor să doneze trebuie să meargă întâi la clădirea centrului de transfuzie de unde primesc o adeverinţă cum că urmează să doneze sânge.

Rezultatul vine abia după două zile. Timp în care donatorilor le este recomandat să stea în izolare.

Maria Pilat, directoarea centrului de transfuzii Suceava: Părerile sunt că nu se transmite COVID-ul prin sânge, dar având în vedere că la noi frecvenţa infecţiei a fost foarte mare. Nu neapărat pentru protejarea personalului, dar şi asta, cât mai mult pentru siguranţa produselor de sânge.

Momentan, nu există date certe care să arate că virusul se poate transmite prin sânge.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Donatorii de sânge nu sunt testați pentru COVID-19