Antena Meniu Search
x

Video Cu secțiile ATI pline, unele spitale nu au de ales și ajung să refuze pacienți. "Toţi suntem epuizaţi"

Cu mai puţin de o sută de paturi libere la terapie intensivă în toată ţara, unele spitale ajung să refuze pacienţi, pentru că nu mai au unde să-i trateze. Medici, asistenţi, pacienţi, toţi au ajuns la capătul puterilor, după un an în care parcă nimeni nu a mai respirat normal. Iar secţiile de terapie intensivă ascund deopotrivă dramele lor şi pe cele ale familiilor care îi aşteaptă acasă. O echipă Observator a filmat într-un astfel de loc.

de Bogdan Ocnaru

la 21.03.2021, 20:06

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Cadru medical: Toţi suntem epuizaţi. Eu vreau să fiu aproape de oameni şi să-i ajut, dar mai mult de atat, nu cred că putem nici noi. 

Cadru medical: Vă dau un pic de apă? 

Pacientă: Da. 

Cadru medical: O să fie bine, o să vedeţi. Da? Să nu mai intraţi în panică! 

Pe acelaşi subiect

Spitalul Județean Târgoviște, sectia ATI. Peste 250 de pacienţi au ajuns aici în ultimul an. Iar de câteva săptămâni e tot mai rău. Medici, asistente și infirmiere, toți la capătul puterilor, roiesc pe lângă cele opt paturi mereu ocupate și niciodată suficiente. Sunt zile când n-au de ales şi trebuie să refuze pacienţi. 

Alex Mocanu, asistent ATI: Am fost solicitaţi de câtre cei de la Spitalul Moreni, spital suport, în vederea transportării sau acceptării unei paciente în vârstă de 108 ani. Şi i-am refuzat pentru că nu sunt locuri. 

Are 50 de ani şi e aici de aproape două săptămâni. Virusul i-a afectat atât de mult plămânii, încât a fost la un pas de intubare. 

Reporter: De câtă vreme sunteţi aici? 

Pacient: De 12 zile.                                                                                                                                Reporter: Şi ce spun medicii, e mai bine? 

Pacient: Da! Evoluţie bună 

Fiole şi sticluţe de tot felul, pastile şi alte medicamente, perfuzii şi foile de hârtie. este planul de tratament pe care personalul medical trebuie să aibă grijă să îl administreze în fiecare zi pacienţilor din Terapia Intensivă. La ATI-ul din Târgoviște sunt 8 paturi pentru covid, toate sunt pline în acest moment. 

Alex Mocanu, asistent ATI: S-a întâmplat de foarte multe ori să ieşim de aici, din zona roşie, să mergem afară, să lăsăm pacientul intubat într-o stare stabilă, iar când să ajungem afară, în zona verde, să vedem pe monitoare că deja se instalase stopul cardiorespirator. A trebuit să ne îmbrăcăm în grabă, să venim aici şi să contiuăm manevrele necesare. 

Alţi peste 30 de pacienţi sunt şi în secţia Covid pentru cei cu forme medii spre grave. Dacă unii au trecut peste ce-a fost mai rău şi aşteaptă externarea, pentru alţii întoarcerea acasă e încă departe. Le-ar fi mai bine la terapie intensivă, doar că nu mai e loc. 

Valerică Onea, asistent medical secţie Covid: Sunt pacienţi care ar necesita terapie într-o secţie A.T.I., dar, aşa cum ştiţi, şi la nivel naţional, totul e limitat. Nu aveam paturi libere. Toată secţia este plină. Se externează sau se transferă pacienţi şi vin alţi pacienţi depistaţi la urgenţă sau la alte spitale din judeţ. 

Alţi peste 4200 de oameni îngroaşă de azi cifrele pacienţilor infectaţi, iar aproape jumătate dintre ei, peste 1700, au fost diagnosticaţi în Capitală. Sistemul medical cade sub aglomeraţia de cazuri grave, în condiţiile în care din cele 1408 paturi de Anestezie Terapie Intensivă, din întreaga ţară, 1334 sunt ocupate acum. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Cu secțiile ATI pline, unele spitale nu au de ales și ajung să refuze pacienți. "Toţi suntem epuizaţi"