Antena Meniu Search
x
LIVE

EMA și ECDC recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19, atât în cazul dozelor iniţiale, cât şi al rapelurilor.

De Veronica Micu la 08.12.2021, 07:22
EMA și ECDC recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19 - Shutterstock

Dovezile sugerează că o combinare de vaccinuri cu vectori virali şi vaccinuri ARNm produce niveluri bune de anticorpi împotriva coronavirusului care cauzează Covid-19, au anunțat, prin intermediul unui comunicat comun, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). O astfel de abordare "poate oferi flexibilitate în ceea ce priveşte opţiunile de vaccinare, în special pentru a reduce impactul asupra distribuirii vaccinurilor în cazul în care un vaccin nu este disponibil", au transmis agenţiile de reglementare din sectorul sănătăţii al UE, îndemnând în acelaşi timp oamenii să se vaccineze cu schema completă.

Răspuns imun mai bun

Anunțul agențiilor vine după ce un studiu major, publicat luni, a arătat că administrarea unei prime doze de vaccin AstraZeneca sau al Pfizer, urmată de un vaccin Moderna nouă săptămâni mai târziu a indus un răspuns imun mai bun. Cu toate acestea, EMA şi ECDC susțin, potrivit Reuters, că este nevoie de mai multe cercetări pentru a sprijini utilizarea amestecării vaccinurilor la persoanele cu sisteme imunitare fragile, cum ar fi persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni cronice precum cancerul, şi pentru schemele de vaccin cu ARNm în două doze. 

Longevitatea protecţiei oferite de vaccinuri a fost analizată, iar lumea se străduieşte să urmărească varianta Omicron, pe măsură ce guvernele impun noi restricţii şi accelerează lansarea vaccinurilor pentru copii şi a dozelor de rapel. Săptămâna viitoare în Europa va avea loc lansarea oficială a vaccinurilor pentru copiii de 5-11 ani.

Pe acelaşi subiect

SUA au dat undă verde pentru combinarea vaccinurilor

Recomandările EMA şi ECDC sunt, de asemenea, menite să ajute statele membre ale UE cu propriile campanii de vaccinare înainte de orice aprobare oficială la nivelul UE, deoarece agenţiile de sănătate continuă să studieze datele privind amestecarea vaccinurilor. Statele Unite au dat undă verde pentru combinarea vaccinurilor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii evaluează abordarea.

Analiza agenţiilor de reglementare din sectorul sănătăţii al UE nu a luat în considerare vaccinurile care nu sunt aprobate în Uniunea Europeană. Vaccinurie pentru Covid-19 dezvoltate de AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au fost autorizate pentru a fi utilizate în Europa.

Multe ţări au implementat o combinaţie de vaccinuri cu mult înainte să fie disponibile date solide privind eficacitatea lor, deoarece se confruntau cu un număr crescut de infecţii, resurse scăzute şi o imunizare lentă din cauza unor preocupări ale oamenilor legate de siguranţă.

Şeful OMS Europa: Vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 trebuie să fie o soluţie de ultimă instanţă

Marți, Hans Kluge, şeful pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 trebuie să fie "o soluţie de ultimă instanţă", în condiţiile în care tot mai multe ţări din Europa, între care şi Germania, discută dacă să ia o astfel de măsură.

Austria a anunţat în noiembrie că va face vaccinarea obligatorie din februarie, provocând ample proteste de stradă, transmite Reuters"Obligativitatea vaccinării este doar o soluţie de ultimă instanţă şi aplicabilă doar după ce au fost epuizate toate opţiunile pentru îmbunătăţirea vaccinării", a declarat reporterilor directorul OMS Europa, Hans Kluge.

El a spus că eficacitatea obligativităţii este specifică contextului, adăugând că trebuie luate în considerare încrederea populaţiei şi încrederea în autorităţi. "Ce este acceptabil într-o societate şi o comunitate ar putea să fie eficient şi acceptabil în alta", a conchis Kluge.

Indonesia, Micronesia şi Turkmenistan au luat măsura obligativităţii vaccinării tuturor adulților.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » EMA și ECDC recomandă administrarea combinată a vaccinurilor pentru Covid-19