Antena Meniu Search
x

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID este ''o soluţie de ultimă instanţă'', crede reprezentantul OMS în Europa

Vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este "o soluţie de ultimă instanţă", a declarat Hans Kluge, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Europa.

de Redactia Observator

la 07.12.2021, 16:06

pașaport Covid în Europa
Vaccinarea obligatorie împotriva COVID este ''o soluţie de ultimă instanţă'', crede reprezentantul OMS în Europa - Shutterstock (imagine ilustrativă)

''Obligativitatea vaccinării este o soluţie de ultimă instanţă şi se aplică doar atunci când au fost epuizate toate opţiunile fezabile de îmbunătăţire a ratelor de vaccinare. Eficacitatea obligativităţii depinde foarte mult de context. Ceea ce este acceptabil într-o societate şi într-o comunitate poate să nu fie eficient şi acceptabil în alta'', a fost de părere Hans Kluge, care a adăugat că trebuie să se ţină cont de încrederea publicului în autorităţi.

Din ce în ce mai multe ţări din Europa, inclusiv Germania, dezbat dacă să facă obligatorii vaccinurile COVID-19, după ce Austria a anunţat în noiembrie că va impune această obligativitate de la 1 februarie anul viitor, ceea ce a provocat proteste de amploare. Totodată, în faţa creşterii cazurilor de COVID-19 în Europa, oficialul OMS a făcut apel la o mai bună protejare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, în prezent cea mai afectată grupă de vârstă, transmite AGERPRES.

OMS recomandă testarea și vaccinarea elevilor

Pentru a evita închiderea din nou a claselor şi revenirea la cursurile online, filiala europeană a OMS recomandă o creştere a testărilor în şcoli şi luarea în considerare a vaccinării elevilor. "Folosirea măştilor şi o bună ventilaţie (a claselor), precum şi testarea regulată ar trebui să fie regula în toate şcolile primare, iar vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată şi luată în considerare la nivel naţional, pentru a proteja şcolile", a mai spus Hans Kluge.

Pe acelaşi subiect

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cazurile sunt în creştere în prezent la toate categoriile de vârstă, "cele mai mari rate de infectare fiind observate în prezent în rândul copiilor de 5-14 ani".

"Nu este neobişnuit în prezent să vedem incidenţe de două până la trei ori mai mari la copii decât la populaţia generală", a mai spus Kluge.

Îngrijorare cu privire la varianta Omicron

OMS şi-a reiterat, de asemenea, îngrijorarea faţă de noua variantă Omicron de coronavirus, însă a cerut combaterea actualei variante dominante de COVID, Delta, pentru "o victorie mâine împotriva Omicron".

"Omicron este în vizorul nostru şi este în creştere, şi avem dreptate să fim îngrijoraţi şi precauţi. Însă problema în prezent este Delta şi modul în care reuşim să luptăm împotriva Delta astăzi va fi o victorie împotriva Omicron mâine", înainte ca numărul de cazuri să crească masiv, a mai spus oficialul OMS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Sanatate » Vaccinarea obligatorie împotriva COVID este ''o soluţie de ultimă instanţă'', crede reprezentantul OMS în Europa