Meniu
Search
x

Coronavirusul declanșează o adevărată alertă națională. Cum s-au pregătit autoritățile

Coronavirusul dă frisoane românilor! Răspândirea bolii în Italia declanşează alerta printre autorităţi şi panica în societate! Preşedintele ţării a anunţat că situaţia va fi dezbătută, miercuri, în CSAT!

De Bianca Iacob la 24.02.2020, 20:58
Vezi și
  • Răspândirea epidemiei de coronavirus în Italia declanşează alerta printre autorităţile din România
  • Autorităţile din România pregătesc măsuri excepţionale pentru combaterea epidemiei de coronavirus

Coronavirusul dă frisoane românilor! Răspândirea bolii în Italia declanşează alerta printre autorităţi şi panica în societate! Preşedintele ţării a anunţat că situaţia va fi dezbătută, miercuri, în CSAT! Iar la Ministerul de Interne va avea loc o întâlnire la care participă toţi cei responsabili să ia măsuri. Deocamdată, soluţiile sunt pe hârtie, s-au alocat bani din fondul de rezervă al Guvernului, dar nu s-au făcut încă achiziţiile. În faţa unei ameninţări fără precedent, oficialii mizează mult pe buna credinţă a oamenilor. 

220 de milioane de lei, adică 45 de milioane de euro, au plecat din fondul de rezervă al statului pentru ca România să poată face faţă unei eventuale epidemii de coronavirus. Din aceşti bani ar trebui cumpărate de urgenţă măşti, mănuşi, izolete şi biocide. Acum, în farmacii nu se mai găsesc nici măcar banalele măşti de protecţie. 

"Nu prea se mai găsesc. Chiar am căutat azi. Asta o aveam mai demult. Azi am căutat şi n-am găsit nicăieri. Am intrat în patru farmacii", spune un bucureștean.

Planurile pe hârtie trebuie puse şi în practică. Deocamdată până astăzi după-amiază, pe site-ul Ministerului Sănătăţii subiectul de interes major era ambrozia, nicidecum virusul fără leac. 

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Vom avea aceste materiale suplimentare. Vor veni în luna martie. Am trimis personal din Corpul de Control ca să se asigure că măsurile sunt implementate şi că avem în punctele de frontieră acoperire 

Ludovic Orban, premierul României: Coronavirusul e coronavirusul, aş face o glumă, dar fiind vorba de un subiect....autorităţile de două luni lucrează în mod organizat şi în baza procedurilor legale şi în baza experienţelor pe care le-am văzut în alte zone. Termoscanerele sunt în procedură de achiziţie. Când se va finaliza licitaţia, vom intra în posesia lor 

În afara achiziţiilor, autorităţile trebuie să rezolve şi problema izolării suspecţilor sau bolnavilor. Până acum ar fi 3.500 de locuri în toată ţara, dar deocamdată nimeni nu i-a verificat pe prefecţi pentru a vedea ce spaţii au găsit pentru carantină. 

Oficialii mizează în lupta cu coronavirusul pe bunul simţ al oamenilor. 

Adrian Streinu Cercel, şeful Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş: Dacă lumea înţelege că atunci când intră pe teritoriul României trebuie să se autodeclare la DSP si să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, lucrurile vor sta într-un calm relativ multă vreme de aici încolo. Dacă nu, trebuie să ne asumăm acest lucru. Este o problemă de conştiinţă civică

Adrian Călugăru, medic DSP: Contăm pe buna credinţă a călătorilor. Dacă ne mint, îşi mint familia, apropiaţii 

Dacă pe aeroport călătorii sunt mai uşor de verificat, la graniţele terestre situaţia e mai complicată. Autorităţile au trimis în vămi medici care să-i verifice pe cei care vin din Italia.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: Medicii din Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene vor face gărzi de 24 de ore din 24 la toate punctele de frontieră aeriene, terestre şi maritime. Dacă va fi cazul vor fi detaşaţi doctori din alte DSP-uri sau din spitale. Ministerul Sănătăţii va verifica dacă măsura este respectată 

Adrian Călugăru, medic DSP: Pericolul este pe porţiunea de rutieră pentru că se urcă în maşină şi pleacă. La punctele de intrare rutieră ar trebui să fie un control mai atent 

În Aeroportul Henri Coandă s-a creat o zonă nouă pentru cei care vin din ţările cu focare. Pasagerilor li se verifică temperatura. 

(Pasager): Fiecare persoană am stat câte cinci minute să ne măsoare cu un aparat.

(Reporter): Aici, în aeroport, v-au făcut ceva teste?

(Pasager): Da.

(Reporter): Ce?

(Pasager): Temperatura.

(Reporter): Şi să completaţi formularul. Vi s-a spus să staţi acasă 14 zile?

(Pasager): Nu.

(Reporter): Recomandări, ceva aţi primit?

(Pasager): Nu! 

Autorităţile nu pot ţine sub control toţi călătorii. Aseară, un bărbat de origine italiană care se întorsese în România dintr-o zonă de risc a fugit de la Matei Balş. Poliţia l-a găsit acasă, iar medicii l-au testat. 

Pentru că nu este infectat, nici măcar nu poate fi tras la răspundere.

Autorităţile trebuie să lupte şi cu panica. Tocmai de aceea au realizat un ghid al posibilelor semnale de alarmă.

Un pacient care are o infecţie respiratorie acută cu tuse puternică, febră, probleme respiratorii poate necesita spitalizare. Trebuie să ne facem probleme și să mergem la medic dacă în ultimele două săptămâni am intrat în contact apropiat cu un caz confirmat de coronavirus sau dacă am avut o călătorie într-o zonă unde au fost înregistrate mai multe astfel de cazuri.

Ce înseamnă contact apropiat? Poate fi o persoană din familie cu care locuim în aceeaşi casă sau o persoană cu care am avut un contact fizic direct  – o strângere de mână şi apoi nu ne-am spălat sau am folosit batista celui diagnisticat cu coronavirus. Ori ne-am aflat cu cineva în aceeaşi încăpere cel puţin 15 minute şi la o distanţă mai mică de doi metri şi acea persoană a tuşit lângă noi.

Și personalul medical este expus riscului şi dacă îngrijeşte neechipat corespunzător un bolnav infectat cu virusul chinezesc sau care prelucrează probe de la o persoană bolnavă. 

Până acum, virusul fără leac nu a ajuns în România, însă autorităţile spun că răspândirea lui este inevitabilă. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Coronavirusul declanșează o adevărată alertă națională. Cum s-au pregătit autoritățile