Coronavirusul declanșează o adevărată alertă națională. Cum s-au pregătit autoritățile
Coronavirusul dă frisoane românilor! Răspândirea bolii în Italia declanşează alerta printre autorităţi şi panica în societate! Preşedintele ţării a anunţat că situaţia va fi dezbătută, miercuri, în CSAT!
- Răspândirea epidemiei de coronavirus în Italia declanşează alerta printre autorităţile din România
- Autorităţile din România pregătesc măsuri excepţionale pentru combaterea epidemiei de coronavirus
Coronavirusul dă frisoane românilor! Răspândirea bolii în Italia declanşează alerta printre autorităţi şi panica în societate! Preşedintele ţării a anunţat că situaţia va fi dezbătută, miercuri, în CSAT! Iar la Ministerul de Interne va avea loc o întâlnire la care participă toţi cei responsabili să ia măsuri. Deocamdată, soluţiile sunt pe hârtie, s-au alocat bani din fondul de rezervă al Guvernului, dar nu s-au făcut încă achiziţiile. În faţa unei ameninţări fără precedent, oficialii mizează mult pe buna credinţă a oamenilor.
220 de milioane de lei, adică 45 de milioane de euro, au plecat din fondul de rezervă al statului pentru ca România să poată face faţă unei eventuale epidemii de coronavirus. Din aceşti bani ar trebui cumpărate de urgenţă măşti, mănuşi, izolete şi biocide. Acum, în farmacii nu se mai găsesc nici măcar banalele măşti de protecţie.
Planurile pe hârtie trebuie puse şi în practică. Deocamdată până astăzi după-amiază, pe site-ul Ministerului Sănătăţii subiectul de interes major era ambrozia, nicidecum virusul fără leac.
În afara achiziţiilor, autorităţile trebuie să rezolve şi problema izolării suspecţilor sau bolnavilor. Până acum ar fi 3.500 de locuri în toată ţara, dar deocamdată nimeni nu i-a verificat pe prefecţi pentru a vedea ce spaţii au găsit pentru carantină.
Oficialii mizează în lupta cu coronavirusul pe bunul simţ al oamenilor.
Dacă pe aeroport călătorii sunt mai uşor de verificat, la graniţele terestre situaţia e mai complicată. Autorităţile au trimis în vămi medici care să-i verifice pe cei care vin din Italia.
În Aeroportul Henri Coandă s-a creat o zonă nouă pentru cei care vin din ţările cu focare. Pasagerilor li se verifică temperatura.
(Pasager): Fiecare persoană am stat câte cinci minute să ne măsoare cu un aparat.
(Reporter): Aici, în aeroport, v-au făcut ceva teste?
(Pasager): Da.
(Reporter): Ce?
(Pasager): Temperatura.
(Reporter): Şi să completaţi formularul. Vi s-a spus să staţi acasă 14 zile?
(Pasager): Nu.
(Reporter): Recomandări, ceva aţi primit?
(Pasager): Nu!
Autorităţile nu pot ţine sub control toţi călătorii. Aseară, un bărbat de origine italiană care se întorsese în România dintr-o zonă de risc a fugit de la Matei Balş. Poliţia l-a găsit acasă, iar medicii l-au testat.
Pentru că nu este infectat, nici măcar nu poate fi tras la răspundere.
Autorităţile trebuie să lupte şi cu panica. Tocmai de aceea au realizat un ghid al posibilelor semnale de alarmă.
Un pacient care are o infecţie respiratorie acută cu tuse puternică, febră, probleme respiratorii poate necesita spitalizare. Trebuie să ne facem probleme și să mergem la medic dacă în ultimele două săptămâni am intrat în contact apropiat cu un caz confirmat de coronavirus sau dacă am avut o călătorie într-o zonă unde au fost înregistrate mai multe astfel de cazuri.
Ce înseamnă contact apropiat? Poate fi o persoană din familie cu care locuim în aceeaşi casă sau o persoană cu care am avut un contact fizic direct – o strângere de mână şi apoi nu ne-am spălat sau am folosit batista celui diagnisticat cu coronavirus. Ori ne-am aflat cu cineva în aceeaşi încăpere cel puţin 15 minute şi la o distanţă mai mică de doi metri şi acea persoană a tuşit lângă noi.
Și personalul medical este expus riscului şi dacă îngrijeşte neechipat corespunzător un bolnav infectat cu virusul chinezesc sau care prelucrează probe de la o persoană bolnavă.
Până acum, virusul fără leac nu a ajuns în România, însă autorităţile spun că răspândirea lui este inevitabilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰